2012. november 28., szerda

Ánizsos szív


Ádvent, ádvent, ádvent. Már csak néhány nap. A Karácsony pedig már nem is érdekes:D Dehogynem, csak az évek során valahogy jobban megkedveltem ezt a négy hetes várakozást. Készülődöm, dekorálok, ajándékot csomagolok. Az ajándékok beszerzése nálam ekkor már szinte teljesen kipipálva, nem szeretem az utolsó pillanatos dolgokat, a tömeget, a kapkodást. Nem beszélve arról, hogy jobban kedvelem a saját készítésű ajándékokat, amikkel ugyancsak nem jó az utolsó pillanatig várni. A sütikkel is szeretek jó előre elkészülni. Ez pedig csak a száraz süteményekkel kivitelezhető (na meg a bonbonokkal...). Hókifli, marcipános aprósütemény, mézeskalács...  Állj! Nem szeretem a mézeskalácsot. Biztos bennem van a hiba, pedig próbálkoztam már a rögtön puha, narancshéjas-mandulással is, de akkor sem. Hagyományból persze szoktam sütni anno, de valahogy nem barátom. Találtam viszont alternatívát. Olyan igazi nekem valót. Nagyon régi recept, 1999-es, a karácsonyi Tina Extrában leltem rá!!! Emlékeztek még? :)) Az alanyt egyből kiszúrtam akkor és készítem is azóta, szinte minden évben.

Ánizsos szív

5 dkg kakópor
25 dkg finomliszt
1/2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál őrölt ánizs (mozsárban töröm szét, kávé - vagy bébidarálóval is működik szerintem)
12 dkg puha vaj
1 tojás
7 dkg porcukor
csipetnyi só
1 tasak vaníliás cukor
25 dkg tejcsokoládé

A kakaót, a lisztet és a sütőport vegyítjük az ánizzsal. A vajat krémesre keverjük, hozzáadjuk a tojást, porcukrot, vaníliás cukrot és sót is, ezt is bátran dolgozzuk el robotgéppel, nem tesz neki rosszat. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, s a hűtőbe szúrjuk egy órára. Ez sem kötelező, a fenti képen látható szívek is rögtön nyújtható állapotúak lettek.. Mindenki maga érzi, mennyire ragacsos a tészta.
Lisztezett felületen nyújtjuk, jó vékonyra. Szív alakú formákkal kiszúrjuk a sütiket, s előmelegített sütőben 175 Celsius fokon sütjük, 8-10 percet. Miután megsültek, olvasztott tejcsokoládéba mártjuk mindegyiket. Készült már ez nálam mindenféle lekvárral összeragasztva és étcsokoládéval is. Lehet próbálkozni. Karácsony illatú, nem fogtok csalódni.


2 megjegyzés: