2015. augusztus 18., kedd

Éclair karamelles tejszínhabbal

  Tombol a nyár, itt van hát az ideje egy jó kis farsangi fánknak. Legnagyobb melegben is. Max. szétfőtök a sütő mellett. Nem mindegy hol?
  A tészta innen, szinte teljesen a leírás alapján készítettem, kivéve a tojásos kenést, azt kihagytam: http://macikonyha.blogspot.sk/2007/05/karamelles-clair.html. A karamell készítésénél pedig mindent és mindenkit elküldtem melegebb éghajlatra. Ez mindig így megy.



Éclair karamelles tejszínhabbal

égetett tészta tehát ITT (kattincs rá :) )

Karamelles tejszínhab
(Millió helyről, mindet elolvastam, végül a saját fejem után mentem. Nem volt jó ötlet.)

fél liter habtejszín
5 evőkanál cukor
1 evőkanál víz
2 evőkanál vaj
2 csipet só
+ 1 teáskanál zselatin vagy habfix, ki mennyire érzi biztosnak magát (amitől biztosan áll a tejszín is)
10 dkg étcsoki + 1teáskanál étolaj

Ahogy ne csináld:

3 evőkanál cukor vízzel barnára karamellizál. Só, vaj beledob, cukor összeugrik, ház visszhangzik. Kever, kever erősen. A cukor fel nem olvadásáig szitokáradat folytatódik. Cukor felolvadt, anya lehiggadt. Majd kb. 1 dl tejszín hozzáadása után - cukor újra összeugrik, anya ablakon kiugrik. Egyenesen a teraszra. Kever tovább (tán órákon át - úgy érezni), míg az egész egy fene homogén krém nem lesz. Megy a fürdő kövére (csempére!!!!), ott van a leghidegebb. Maradék tejszín felver, cukorral ízesít, zselatinnal felállít (nem kell ide kék tabi). Egy teáskanál zselatin pici forró vízzel leönt, megkever. 10 percig állni hagy. Utána mikró, rövid ideig. Kevés tejszín hozzáad (nem káromkodik!). Majd hozzáad nem kevés tejszínt is. Uzsgyi a hűtőbe és imádkozik! 1/3-ába agyondédelgetett karamell beleönt. (Csak hiszitek, hogy folyni fog...A sima hab esetleg, ha sikertelen volt a zselatin-művelet.) Megkever. Habzsákba tölt. Éclaireket felvág, alul karamelles hab, rá sima. Végezetül csoki felolvaszt, olajjal kikever, fánkocskákat lecsorgat. Behűt és tálal. Majd fogadkozik, hogy soha többet karamellolvasztó emberkínzásba nem fog! (Jegyzem a napot, meg azt is, amikor megszegem és újra lejátszódik az egész.)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése