2013. szeptember 12., csütörtök

Csokoládés mandulatorta

   Az IKEA ihlette. Pár hete kóstoltam. Húúúú, nagyon jó volt! Kétség nem fért hozzá, le lesz próbálva! A net receptet is szolgáltatott. Bár mindegyik nélkülözte a csokit és tejszínhabot (az egyszerűbb elődje ennek a változatnak), nem volt nehéz a továbbgondolni (ilyen emlék után pláne). Egy biztos, ebből is sokat tanultam. Hogy a héj nélküli az nem héjas, a 4 tojás nem ugyanaz, mint 4 pici tojás és a 23 centi bizony nem 21 cm. Vagyis nem kell kísérletezgetni, néha vissza kell venni az egóból, nekem sem sikerülhet minden. Nem az eredmény lett rossz, csupán az eredetitől esik kicsit távol. Etette magát így is! Szegény nagypapám pl. alig bírta enni a protkója miatt, mondom ne csiná'jjja má'.... Aszondja eszi, mer' jó. Saját szülinapra készült (még mindig magamnak sütök), így majdnem a blogszülinapra is! :D
  S EZENNEL KÖSZÖNÖM MINDEN IDETÉRŐNEK, HOGY OLVAS!!!! Látlak Benneteket. 1 éve már.


Csokoládés mandulatorta (itt találtam)

A tésztához:

4 nagy! tojás fehérje
15 dkg nádcukor (muscovadot ajánlanak a csajok, nálam mezei nádcukor került bele)
30 dkg héjas mandula
2 csepp citromlé

A krémhez:

4 nagy tojás sárgája (khm, nyilván a fentieké :) )
2-3 dkg étkezési keményítő (szerintem 20 g bőven elég)
2 dl tej
10 dkg porcukor (nádcukorból akár, de xilit vagy eritritol is megengedett)
 fél mokkáskanál vaníliapor
 20 dkg vaj

A tetejére:

2 dl tejszín
2 evőkanál durvára tört mandula
1 evőkanál nádcukor
10 dkg tejcsokoládé
1 evőkanál olaj

Az oldalára: hámozott mandula (Nem tört, mint emitt...Jaj, Renja!)


   A mandulát a nádcukorral együtt aprítógépben ledaráljuk. A tojásfehérjét pár csepp citromlével együtt keményre felverjük, beleforgatjuk a cukros mandulát. Két részletben sütjük. Sütőpapírra 23 cm-es kört rajzolunk, rásimítjuk a tészta felét, s agyő, mehet a sütőbe. Ha aranybarna, örüljünk, kész! Jön a másik fele, ugyanígy cselekszünk. Hűlni hagyjuk. Míg sül, a krémet el is készíthetjük. A tojások sárgáját alaposan vegyítjük a tejjel, keményítővel, cukorral, vaníliaporral. Közepes lángon, folyamatosan kavargatva főzzük meg. Kis időre félretoljuk, majd a langyos krémbe keverjük a felkockázott vajat. Jól lehűtjük. Tölthetjük is! A krém 1/3-a mehet a közepébe, 2/3-a pedig a tetejére és oldalára. Ekkor a szeletelt mandulát is az oldalára applikálhatjuk, nem sérül sem hab, sem csokiréteg. A tejszínhabot cukor nélkül verjük fel keményre, s már mehet is a tortára. A tört mandulát a cukorral együtt serpenyőben nagy lángon megpirítjuk. Nem kell, hogy a cukor karamellizálódjon, elég, ha illata van és picit tapad a magokra. Kihűtjük, s a tejszínhabra szórjuk. Mindenhova jusson! Az olvasztott, olajjal vegyített csokival vonjuk be a tetejét. Csakis forróvizes késsel szeletelhető!

   Azért a kreativitásomat értékeljétek már tortatál ügyben! :D (Kedvenc "virágtartóm", mely konyhámban fakanalak tárolójaként funkcionál.)








5 megjegyzés:

  1. Csak a bejegyzés elejét olvastam és hosszasan néztem a képet, hogy húúú jól néz ki ez a torta és húúúú milyen szép ez a tortatál!!! A végére érve jött a meglepi: ezt tényleg te csináltad?!... Profi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. virágtartó megfordít, pizzatál rárak, kész! :)))) persze csak fotózásra használatos... és nagyon köszi!!!! azért a tiédet - világoskék színű -, el nem felejtem :)

      Törlés
    2. az ihletőm amúgy közös kedvenc, tudod: http://kiflieslevendula.blogspot.sk/2012/01/tortatal-hazilag.html

      Törlés
  2. Ja, és a tortatál elvette az eszemet: utólagosan Boldog Szülinapot!

    VálaszTörlés