2012. október 13., szombat

Palacsintasütés (Bartos Erika után szabadon)

Amerikai. Nem majmolásból, hanem mert szeretjük az egyszerű palacsintát meg a tarkedlit is, ez pedig változatosságot csempészett palacsintafogyasztásunkba. Többféle receptet próbáltam már, a ma sütött vezeti a listát. Ebből indultam ki, persze szokásomhoz híven változtattam a recepten. Nem nagyon használok tehéntejet (abba ne menjünk bele, hogy a dobozos tejnek hány százaléka tej...), csak tejtermékeket. Így azt vízzel és joghurttal helyettesítettem. Kb. másfélszeres adagot készítettem. Mézes szilva ment mellé, picit karamellizálva, valamint joghurt ugyancsak mézzel.

l
Amerikai palacsinta

A tésztához:

3 bögre finomliszt (kb.6 dl)
2 bögre víz
2 kis doboz natúr joghurt (2x120 ml)
1 zacskó sütőpor
1 púpozott teáskanál szódabikarbóna
1,5 evőkanál olaj
2 tojás
2-3 evőkanál nádcukor
pici só
mindegyik palacsinta tetejére darabka vaj

Mézes karamellizált szilva

12 szilva félbe vágva (nálunk általam zacsizott mirelit)
2 evőkanál méz
1 evőkanál vaj
szerecsendió, őrölt gyömbér, szegfűszeg

Joghurt mézzel

1 doboz natúr joghurt
1-2 teáskanál méz
őrölt fahéj

A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük Kézzel vagy robotgéppel jól összedolgozzuk. Én nem pihentetem, rögtön elkezdem sütni. (Van, aki vár vele. Nem kell.) Közepes lángon pici olaj a serpenyőbe és már mehet is. Én egy nagy Tefal-ban 3-at sütöttem egyszerre. Mikor készek voltak, azon forrón kis darabka vajat dobtam mindegyik tetejére, így rétegeztem a palacsintákat(a képen látható módon). Ezt a vajazást ki ne hagyjuk, ettől lesz különlegesen finom! Mikor az utolsó is megvan, nekilátunk a szilvának és a joghurtnak. A palacsinták sütése közben is elkészíthetjük, egyre figyeljünk, oda ne égjen semmi!
Egy lábosba öntjük a mézet és a vajat, elkezdjük olvasztani. Jöhet a szilva a fűszerekkel. Én a mirelitet fagyosan tettem hozzá. Állandóan kevergetve, lassú tűzön figyeltem, mikor olvad ki teljesen. Mikor ez megtörtént, nagy lángra téve, még sűrűbben kavargattam addig, míg szép fényes, ragacsos-karamelles nem lett.
A joghurt elkészítése egyszerű. Keverjük össze a hozzávalóit, ezzel kész is van.
Tálalhatunk! A szilva és a joghurt külön-külön is mehet a palacsinta mellé, de együtt fogyasztva még finomabb.



És egy kis ötlet, ha már amerikai:D  Halloweent sosem tartunk. Az okokat feljebb már taglaltam. A hozzá kötődő dekorációs tippeket viszont szeretem (talán foglalkozási ártalom is). A néhány hete felfedezett leg-leg blogról származik.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki a palacsintád, és azok a szilvák....:)
    A Halloween meg lassan olyan lesz mint a Valentin nap, ha akarjuk ha nem, beleszivárog az életünkbe. Mi sem tartottunk soha, de nagyobbik kislányom már hallhatott róla az oviban mert megkérdezte, hogy csinálunk-e töklámpást. Most erre mit mondjak?? :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi szépen!!! nálunk ovi leghamarabb jövőre lesz, de had ne mondjam, mennyit voltak már ezek a tökök cipelve, altatva :DD

      Törlés
  2. Ha a vajat (amit a palacsinták tetejére kensz) gheevel, azaz tisztított vajjal helyettesíted, akkor az még inkább üt! Állj már neki, készíts pár üveggel, az Ájurvéda nem tévedhet! :) Kóstoltuk, nagyon ízlett, köszönjük!

    VálaszTörlés
  3. üt a fenét, azért a sima vaj jobban ízlik:))))))

    VálaszTörlés