Megint körtét kaptunk. Egy kosárral. (Így szeretnek bennünket rokonaink.) Kissé kemények még, nem vártak sürgős fogyasztásra, de valamit muszáj volt kihoznom néhányukból. Süti kizárva, szomszédainknak hála azzal is el voltunk látva. Gyors, egyszerű dologra vágytam. Nem is gondolkodtam sokáig. Anyukám régi Lakáskultúrájában találkoztam ezzel először. Gyönyörű körte csokival beborítva. (Úgy hírlik, nem maga Szép Heléna alkotta, csupán elnevezték róla. Talán mert szép maga az étel is, ki tudja...) Meg is próbáltam egyszer kivitelezni. Most nem telefonáltam a receptért, gondoltam, mire van az internet? Átfutottam néhány blogot, receptgyűjtő oldalt, aztán bezártam mindet és belevágtam majd alakul valahogy alapon.
Körte Szép Heléna módra
4 körte
1 citrom
2 tasak vaníliás cukor
2-3 evőkanál nádcukor (répacukorral is működik, Csilla:))
csipet őrölt gyömbér, szerecsendió (fahéj, szegfűszeg, stb.)
5 dkg étcsokoládé
1 teáskanál vaj
Kisebb lábosban forraljunk kb. fél liter vizet. A körtéket hámozzuk meg, hagyjuk egészben, s a szárukat se bántsuk, ettől lesz Szép.:)) A vízbe facsarjuk bele az egész citrom levét. (Én egy jó darab héjat is levágtam belőle, s tettem a vízbe.) Dobjuk hozzá a cukrokat, fűszereket, fektessük bele a körtéket. (Kisebb lángon főztem, hogy a közepe is rendesen megpuhuljon, ne csak a külseje.) Főzés közben becsületesen forgassuk. Ha már puhának látjuk(nálam fél órát,40 percet biztosan főttek), óvatosan kihalásszuk mindegyiket a száránál fogva, s ráültetjük egy tányérra. Bögrébe/tálkába tördeljük az étcsokoládét, a körték főzővizéből pedig teszünk hozzá úgy fél/egy decit, attól függően, mennyire sűrűn szeretjük a csokiszószt. A vajjal ezt jól elkeverjük. Ha nem olvadna, mehet gőz fölé vagy a mikróba. Nyakon öntjük vele a gyümölcsöket, s ezzel meg is vagyunk.
A csokoládét decinyi tejszínben is felolvaszthatjuk. Vaníliarúddal bizonyára finomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése