A története egyszerű, meglátni és megszeretni. Rögtön tudtam, hogy ezt előbb vagy utóbb, de kiviteleznem kell. Na, nem a gránátalma miatt, de ezt már tudjátok:) Szóval vártam az alkalomra. Aztán döntöttem, lányom születésnapján fogom kínálni a felnőttseregnek. (Kakaó, csoki a kétévesnél egyelőre még nem nagyon játszik, legalábbis nálunk. Mitől fosztom meg...) A recepten szinte semmit nem változtattam, csak elhagytam a gránátalmát, s azt MIRELIT (vááááá!!!!) málnával helyettesítettem, amiből a rétegek közé is juttattam. Egy hibát követtem el, 26 cm átmérőjű formában sütöttem a tésztát, így nem jutott elegendő krém a díszítéshez. Az élvezeti értékéből nem veszített, szerencsére.
Durván csokis torta (a Szépségtárról)
A tésztához:
30 dkg étcsokoládé (minél nagyobb kakaótartalmú, annál jobb)
22 dkg vaj
15 dkg barna cukor
5 tojás
12 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
6 dkg kakaópor
12 dkg darált mandula (szeletelt mandulát vettem, a robotgép aprítókéseivel estem neki)
A töltelékhez:
1 csomag mirelit / 30 dkg friss málna
30 dkg étcsokoládé (minél nagyobb kakaótartalmú, annál jobb)
4 dl tejszín
1 evőkanál vaníliakivonat
2 evőkanál rum
csipet só
A csokit és a vajat gőz felett összeolvasztjuk, majd félretéve hűlni hagyjuk. A langyos masszához keverjük a cukrot (naná, hogy robotgéppel, kézi keverővel !), majd az egész tojásokat. Kis lépésben jöhet a sütőporral elkevert liszt, a kakaópor, végül a darált mandula. A masszát a vajjal kikent, lisztezett tortaformába öntjük, s a 160 Celsius fokra előmelegített sütőben megsütjük. Nem írok pontos sütésidőt, szepykénél 55-60 perc olvasható, az enyém 40 perc alatt sült kívánt állagúra (a szélesebb forma, laposabb tészta miatt,gondolom). Mindenképpen végezzünk tűpróbát! Ahogy szepyke is írja, a széle már legyen megsülve, a belsejében még picit ragadjon tészta a hústűre. A kész tésztát a formában pihentetjük. (Magam este sütöttem, másnap reggel dolgoztam vele újra.)
A töltelék első lépéseként a fagyasztott málnát szobahőn hagyjuk felengedni, lecsepegtetni, hogy a felesleges folyadék ne a tésztát és a krémet áztassa majd. (Igen, ezért is érdemes nem mirelitet használni.) A díszítéshez meghagyhatunk pár fagyos málnát. Az étcsokit, a tejszínt és a sót gőz felett összeolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. Ha ezt kivártuk, a csokis-tejszínes keverékbe mehet a vaníliakivonat és a rum. Robotgéppel jó habosra verjük. A kettévágott torta alsó lapját megszórjuk bőven málnával, s rákenjük a töltelék felét, a maradékkal dekorálunk. Ráhelyezzük a másik lapot. Jöhet a díszítés. Próbáltam villával kócozni, de valóban kevésnek találtam hozzá a krémet, így nem lett annyira mutatós. A legvégén málnával szórtam meg.
A tanulság tehát, hogy kisebb tortaformában süssük, dekoratívabb lesz az eredmény. Magasabbra is feljön így a tortánk, ami ugyancsak hozzátesz az esztétikai élményhez.
Ha rám hallgattok, megsütitek. 60 deka beleapplikált csokicsoda, csak jó lehet!
(Vegyük észre, hogy a beindító posztok mennyire kompatibilisek a háttér- és profilképpel - egyelőre! :D Tiszta kezdő, le se tagadhatja a tulaj...)
Nagyon jó ötlet hozzá a málna!:) Örülök, hogy megsütötted, annak meg pláne, hogy ízlett!:))
VálaszTörlésJééé,első megjegyzés, ráadásul Tőled:)))) hogyne ízlett volna, ennyi étcsoki...... ránézésre tudtam, h a recepted isssteni lesz!!!!
Törlés