2014. augusztus 23., szombat

Csupa csokis torta

  Lánykám születésnapjára, még július végéről. Gondoltam, a csokoládéval nem tudok mellélőni. Talán jobb lett volna, ha fagyit készítek, az inkább volt menő a nyáron... :) Vagy zserbótortát, ááá, na majd jövőre!  Ihlet a Szakácsok könyvéből, a túrótorta fotója ihletett meg. Belenyúltam, rendesen. S lőn csokitorta! Még a zabkeksz is tejcsokoládés volt... Az eredmény egy nagyon-nagyon édes desszert, melytől tényleg összeragad a hátsótok!


Csupa csokis torta

A kekszes alaphoz: 

24 dkg zabkeksz (mint írtam, a miénk tejcsokis volt )
10 dkg vaj

A tejcsokoládés réteghez:

10 dkg tejcsokoládé
1 dl habtejszín
1 evőkanál vaj

A fehér csokoládés réteghez:

2,5 dl habtejszín
25 dkg fehér csokoládé
25 dkg mascarpone 

A díszítéshez:

ét-, tej- esetleg fehér csokoládéforgács

   A kekszes réteghez apróra törjük/daráljuk a kekszet, a vajat felolvasztjuk, hozzáöntjük, vegyítjük. Sütőpapírt borítunk a 25 cm-es tortaformánk aljára, így kapcsoljuk össze a gyűrűvel. A kilógó papírt lenyisszantjuk. Vajas keksz bele (kézzel nyomkodni ér, sőt!), 180 fokra előmelegített sütőben 12! perc, nem több. Hűlni hagyjuk. A réteghez a szeletelésnél nyúltam csak, mert akkor már muszáj volt (evidens...), egyébkét hagytam békében a forma aljában és a sütőpapíron.
  A tejszínt vízgőz felett melegítjük a beletördelt csokival és a vajjal együtt. Ha a csoki is sikeresen felolvadt, irány hűteni! (Ezalatt nekiállhatunk a fehér rétegnek.) A már lehűlt egyveleget gépi habverővel kihabosítjuk. A kekszes rétegre simítjuk.
  A fehér réteghez szintúgy vízgőz felett olvasztjuk össze a tejszínt a fehér csokoládéval. A művelet után hűtünk, habosítunk, mint a tejcsokoládés rétegnél. No és ekkor mehet a tejcsokis krémre, szépen, óvatosan. Csokoládéforgáccsal díszítjük. Hűtőszekrénybe vele, de gyorsan! A készítéskor majd' 30 fok volt a házban, azonnal olvadt szegény torta. Ez most sajna nem fenyeget, viszont kihűtve tudjátok csak szépen szeletelni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése