2016. január 8., péntek

Nutellás-narancsos torta (gluténmentes)

   Bűnösen kalóriadús, távol (majdnem) minden reformtól. Nutellával, mascarponeval - telis-tele zsírral és cukorral! Mert megérdemeljük. Fogyózók, bárminemű diétát folytatók pedig jobb, ha lapoznak. Vagy elkövetnek egy kis kihágást. Mert megérdemlik. Nem karácsonyi. És szilveszteri sem. Ihletve kedvenc kekszünk által. (A blogra még nem került fel.)
  Pontos leírással! (Mert tudom, hogy a zselatinpor és társai mumusok, még mindig.)


Nutellás-narancsos torta (22 cm átmérőjű formához)

A piskótához:

2 nagyobb tojás
60 g nádcukor
50 g kukoricakeményítő (rizs- és hajdinaliszt is játszik)
10 g kakaó
1 teáskanál étolaj

A krémhez:

25 dkg mascarpone
25 dkg natúr joghurt
6-7 púpos evőkanál (tudom...) nutella
1 közepes narancs leve
a narancs reszelt héja
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor 
1,5 csapott evőkanál zselatinpor
fél mokkáskanál vaníliapor
fél mokkáskanál kardamom
2 csipet só

  Mielőtt a tortaformát összeraknám, az aljára egész sütőpapírt teszek, azzal együtt kapcsolom az oldalához. A kilógó maradékot lenyírom.
  A sütőt 160 fokra melegítem elő (alsó-felső állás, légkeverés nélkül). Az egész tojásokat a cukorral együtt jó habosra keverem. Beleszitálom a kakaóval elkevert keményítőt és óvatosan összeforgatom, végül az olajat is hozzákeverem. A formába öntve, szépen elsimítva tűpróbáig sütöm. (A forma oldalát zsiradékkal megkenni tilos! Csak felpúposodna a torta közepe.)
  A mascarpone-t jól elvegyítem a joghurttal, nutellával,  kakaóporral, sóval és a narancs levével, héjával, valamint a fűszerekkel. A zselatinporhoz adok kb. 2 evőkanál hideg vizet (mindezt 2-3 dl-es bögrében teszem). Hagyom, hogy megduzzadjon tőle, ez max. 10 perc. Mikróba teszem és egy pillanatra kapcsolom csak be, ami idő alatt fel is olvad a zselatin. A krémből 2 evőkanálnyit teszek hozzá, s olyan gyorsan és alaposan keverem össze, amennyire csak lehetséges! Már öntöm is a többi krémhez. Közben kezemben is a kézi mixer, s ahogy belezuttyant a zselatinos kevercs, már kapcsolom is be, hogy mindenhova jusson belőle. Rövidebb időre nagyon hidegre (fagyó, terasz - nálam utóbbi)  vagy kicsivel hosszabb időre a hűtőszekrénybe toljuk. Mikor lehűlt, a mixerrel jól kihabosítjuk, s a kihűlt piskótára öntjük. Visszatoljuk a hidegre és alaposan lehűtve vágjuk csak fel. 

2 megjegyzés: