2016. január 20., szerda

Egy kekszalap, három variáció - akár lisztmentesen is

  Rém egyszerű, semmi különlegesség. Talán ebben rejlik nagyszerűsége. Egy jó kekszrecept számtalan módon variálható. Igazából a fantázia szab csak neki határt. (Meg az idő.) A szív kiszúró pedig akár a közelgő Valentin-napot is jelezhetné. De ennyire giccsesek nem vagyunk. És szerelmesek sem, muhaha.
 Az alap még régebbről, a  Bori-féle, most felturbózva. Rajongójának ismételt kívánságára. A címet nem írtam el, háromfélét készítettünk. Egy adagot simán kinyújtottunk, farsangnak megfelelően karácsonyi kiszúrókkal  szaggattuk... Ajánlom porcukorral megszórni! (Ezt kihagytuk, így is jó volt.) A maradékról született bizonyíték, leírása lejjebb, extra tippekkel.


Bori kedvenc kekszreceptje
(fél adag)

A tésztához:
240 g finomliszt /gluténmentes liszt linzerkészítésre (pl. Shar C)
160 g vaj felkockázva
80 g porcukor
1 tojás

Opcionális:
1 mandarin reszelt héja (vagy bármilyen citrushéj)
1 púpozott teáskanál őrölt kardamom

A szívek töltelékéhez:
meggydzsem
nutella

A korongokhoz:
2-3 marék csokicsepp / apróra darabolt tej- vagy étcsokoládé


   A tészta hozzávalóit egy nagy tálba öntöttük, s jó alaposan összekutyultuk, géppel. Kb.1 órára a fagyos teraszra toltuk. 3 részre osztottuk. Egy adagot lisztezett nyújtódeszkán kb. 3 mm-esre nyújtottuk, kiszaggattuk, tepsi, sütőpapír, 180 fokra előmelegített sütő, kb. 12 perc, kész!
  A szívecskéket már egyedül gyártottam, kiszaggatásukkor ugyanúgy jártam el, mint az alapnál. Mikor készre sültek, kihűtjük, megkenjük megydzsemmel, erre nutellát rétegezünk, végül még egy szív és tömődünk.
  A maradék tésztába gyúrjuk a csokicseppet. Kb. 3-4 cm átmérőjű hengert sodrunk belőle és jó hidegre toljuk. (Még mindig terasz.)  Ujjnyi vastagságú korongokat vágunk belőle, 180 fokra előmelegített sütő, kb. 15 perc.

 + Extra tippek:

A kekszeket bármivel fel lehet dobni, ami passzol hozzá és szeretjük. Pl.:
- a liszt egy részét kiváltjuk a tésztában kakaóval
-  a kardamom helyett más fűszereket vetünk be (vanília, fahéj, ötfűszer stb.)
- a csokicsepp helyett vagy mellé apróra tört olajos magvakat esetleg aszalt gyümölcsöt használunk
- tölteléknek kiváló a felvert, édesített tejszínhab, amit feldobhatunk kakaóporral, olvasztott csokoládéval, bármilyen citrusféle reszelt héjával, levével (némi habfix-szel)
- tejszínhab házasítása pl.málnával, ribizlivel, áfonyával (+porcukor, habfix vagy zselatin)
- mascarpone+felvert tejszínhab+túró+némi porcukor és vaníliapor,mennyei töltelék
- mascarpone+felvert tejszínhab+fehér csoki, ez meg az én kedvencem
- tejszínnel és vajjal felolvasztott csokoládé, kevéske jóféle alkohollal, vagyis a ganache.

Nem folytatom a sort, majd kiötlök még számtalan variációt és közzé is teszem. Pár év múlva biztosan. :D



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése