2015. szeptember 23., szerda

Rigó Jancsi torta

  Egy közös januári szülinapi torta, kívánságra. Puritán külső, egyszerű elkészítés. A recept volt kolléganőmtől ered, lányának specialitása volt ez. Természetesen 'renjásítva', jó sok kakaóporral. (Ezen és a cukormennyiségen  bátran variáljatok!)


Rigó Jancsi torta

A krémhez:

7 dl tejszín
4-5 evőkanál kakaópor
4-5 evőkanál porcukor
csipet só 
2 tasak habfix

A tésztához:

4 tojás
120 g finomliszt
120 g kristálycukor
2 evőkanál étolaj

  Mivel a krémnek "hűtőzni" kell (Tudom,hogy hűlni, legyen mos'má' egy új szó ez, jó?), azzal kezdjük. A tejszínt egy lábosban tűzre dobjuk. (Való még tán oda valaKi?) Beleszórjuk a kakaót és a sót, lassan melegítjük, közben igyekezzünk a cuccot csomómentesre keverni. Amint felforrt, elzárjuk alatta a lángot. Kihűtjük. Ahogy bekövetkezett a dolog, hűtőszekrénybe vele, jó sokáig! Alaposan lehűlt állapotban esünk neki a habverővel. Közben szórjuk bele a habfixet is. Nem kakaós vajat csinálunk, figyeljün oda! (Tapasztalat...) 
  A tojásokat egészben verjük fel. (Nem értem. Szét? Másokét is. :) )  A cukorral, persze. Jóóó habosra! Jön a liszt, nagyon lágyan kavargatva, majd az olaj is, ippen emígy. Tortaforma, 180 fokra előmelegített sütő, tűpróba.
 Piskóta kihűt, krém rálapátol, eligazgat. Van kérdés?





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése