2014. január 27., hétfő

Tiramisu torta

    Szilveszterünk desszertje. Lájtos, gyerekbarát verzió, minimális kávéval és rummal. Ha tehettem volna, ezek mennyiségét jelentősen emelem. Sajnos nem tudhattam előre, hogy gyerkőc a krémen kívül mást nem igen majszol majd...





Tiramisu torta

A tésztához:

6 dkg zabpehelyliszt
6 dkg teljes kiőrlésü tönkölyliszt
vagy 12 dkg bármilyen finomliszt
12 dkg cukor (xilit, eritrit, nádcukor, bááármi)
4 egész tojás
2 evőkanál étolaj

A krémhez:

4 dl tejszín
25 dkg mascarpone
cukor ízlés szerint
1 mokkáskanál vaníliapor
fél-1 zacskó instant zselatinfix (ki milyen állagúra kívánja készíteni)

A locsoláshoz:

1,5 teáskanál nescafé + 1,5 dl víz + 1 evőkanál rum + 2 evőkanál cukor (gyerekbarát verzió)

vagy 1,5 dl erős! presszókávé + 0,5 dl rum + 2 evőkanál cukor ( felnőttes, finomabb verzió)

A tetejére és a rétegek közé:

2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

  Az egész tojásokat és a cukrot mixerrel magas fokozaton jó habosra verjük (5-10 perc). Óvatosan hozzákeverjük a lisztet, végül az olajat is. Sütőpapírral bélelt 25 cm-es tortaformába öntjük.180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  A krémhez a tejszínt verjük kemény habbá. Beleforgatjuk a mascarpone-t, cukrozzuk, végül a vaníliaport és a zselatinfixet is eloszlatjuk benne.
  A kávét/vizet felforraljuk a többi hozzávalóval. Hűlni hagyjuk, majd egyenletesen meglocsoljuk vele a megsült, kihűlt piskóta tetejét. Kisebb szűrő segítségével megszórjuk a kakaó felével. Rásimítjuk a krémet, a tetejét bármilyen módon díszítjük (villával is kócosíthatjuk), végül meghintjük a maradék kakaóporral.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése