2013. október 3., csütörtök

Mogyorótorta mascarpone-val

  Az ikeás mandulatorta utóhatása. Na meg fél kiló mascarpone kényszerű felhasználása. (El ne higgyétek! :D )


Mogyorótorta mascarpone-val


A tészta hozzávalói:

30 dkg pirított, finomra őrölt törökmogyoró
4 nagy tojás fehérje
12 dkg porcukor (vagy finomra darált nádcukor)

A krém hozzávalói:

4 tojás sárgája
3,5-4 g  étkezési keményítő (Ha nem "utazik" a torta, 3 g is elég. Nem véletlenül írtam :D )
2 dl tej
1 mokkáskanál vaníliapor vagy 1-2 tasak vaníliás cukor (a mennyiségét vegyük le a porcukor mennyiségéből)
10 dkg porcukor
25 dkg mascarpone

A tejszínes réteghez:

2 dl habtejszín
25 dkg mascarpone
1 tasak dr. Oetker instant zselatin (bátrabbaknak lapzselatin vagy porzselatin)

Tetejére:

2 evőkanál törökmogyoró
2 evőkanál nádcukor vagy fehér kristálycukor
10 dkg tejcsokoládé
1 evőkanál olaj

  Szájbarágós, így kértétek FB-on.
1. A sütőt 170 fokon előmelegítjük, a tojásokat szétválasztjuk.
2. A fehérjéket jó keményre felverjük, majd nagyon! óvatosan, szinte evőkanalanként hozzáadjuk a cukorral elkevert mogyorót. A massza felét egy sütőpapírral kibélelt 25 cm-es sütőformában egyenletesen szétoszlatjuk(nem kell a forma széléig érnie, 23 cm-t ír az eredeti recept amúgy is). Mehet a sütőbe! 20 percbe telik kb., mire aranybarnára sül.
3. A sárgákat kézi habverővel ( mixerrel is megengedem) keverjük el a tejjel, keményítővel, cukorral, vaníliával. Folyamatosan kevergetve közepes lángon főzzük sűrűre. Félretoljuk hűlni.
4. Az első tésztalap meg is sült, vigyázva kiszedjük a formából. Mehet bele újabb darab sütőpapír (a formával vigyázni, elég forró!), erre pedig a maradék tészta, ügyesen, szépen eloszlatva.  Irány a sütő!
5. A langyos krémbe keverjük a mascarpone-t. Kézi habverővel is ügyesen megmegy, önbizalomhiányosok mixerrel lássanak neki. Ha ez megvan, tegyük a krémet a hűtőszekrénybe.
6. A tejszínes réteghez a tejszínt keményre verjük, hozzáadjuk a mascarpone-t és az instant zselatint is. Alaposan elkeverjük. Uzsgyi hidegre!
7. A mogyorót deszkán fogazott késsel (nem gurulnak el a darabok) durvára törjük. Egy serpenyőbe szórjuk a cukorral együtt, majd nagy lánygon megpirítjuk. Érezni fogjátok a cukor meg a mogyoró illatát is, ne aggódjatok. Hűlni hagyjuk.
8. A tejcsokoládét mikróban felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat és pihentetjük picit, hogy ne túl melegen menjen a tortára.
9. Rétegezés. Alsó lapra kenjük a főzött krém felét. Ráhelyezzük a másik tésztalapot, erre jön a maradék sárga krém. Nagyon óvatosan megkenjük a tejszínes egyveleggel. Nem gond, ha nem egyenletes, tudjuk palástolni. Arányosan eloszlatjuk rajta a pirított-cukros mogyorót. A tejcsokoládét apránként csorgatjuk a tetejére, köröket vagy csigát rajzolva. Az oldalára szintén apránként, a tortát picit megdöntve applikálhatjuk rá.

Ne aggódjatok, menni fog! Nem olyan bonyolult, mint amilyen hosszú a leírás. Durván finom.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése