2013. február 6., szerda

Tejberizses fánk

 Van még egy hét, hogy farsangozzon a nép, rajta hát, meg kell írnom posztot! Nem rímel, hiába vártátok.
Ágitól kaptam e finomság ötletét (akinek innen is gyors felépülést kívánok!!!!!!), receptje állítólag a Kiskegyedből ered. A nálunk megszokott túrófánk mellett valóságos felüdülés volt! No meg érdekesség. Ki hallott már ilyet, tejberizsből fánkot szaggatni? Nem volt kérdés, hogy elkészítem, csak a napot kellett jól kiválasztanom, nyűgösen nem vettem volna fel a harcot az olajjal. Össze is akasztottuk bajszunkat, kaptam ám a forró anyagból! Égési sérülések ide vagy oda, jó lett! Picit változtattam a recepten, majdnem dupla annyi lisztet vett fel a massza. Mazsola és némi narancshéj is került bele. Nem hiszem, hogy rosszat tett neki.


Fánk tejberizsből

1 liter tej
20 dkg rizs
csipet só

1 citrom és 1 narancs reszelt héja
kb. 6 evőkanál vaníliás porcukor ( 2 vaníliarúd+porcukor egy 5 dl-es üvegben) / vaníliarúd kikapart belseje/ 2 csomag vaníliás cukor

2 felvert tojás
15-20 dkg rétesliszt (eredetileg 10 dkg megy bele, az nagyon kevés volt nekem)
1 csomag sütőpor
1 jó marék mazsola

 a sütéshez olaj

A tejből, rizsből és a sóból tejberizst főzünk. Rögvest főzés után belekeverjük a citrom és a narancs héját, s a  vaníliás porcukrot is. A teraszon hagytam kihűlni. Miután ez megtörtént, repült bele a tojás, a sütőporral elkevert liszt és a mazsola is. Nem kemény massza, ne tessék megijedni. Áginak csorgós volt, én keményebbre szerkesztettem. No, most jön a legnehezebb rész, szaggatás forró olajba. Tényleg jó forró legyen, máskülönben ehetjük az olajtól szaftos fánkokat. Túrókrémmel ettük.

Na ugye, hogy jónak ígérkezik?







4 megjegyzés:

  1. Én olyat csináltam egyszer, hogy nagyon sűrű tejberízst főztem, vaníliás cukorral, citromhéjjal ízesítettem. Majd hidegen pici gombócokat formáztam, mozsárral összetört dióba forgattam és úgy sütöttem ki. A tiéd is nagyon jól hangzik. Csak az a baj, hogy korgó gyomorral olvasom... Jáááj szaladok is a konyhába :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. huuu, de guszta ez a leírás is!!!! no majd eccer! :) akár hiszed, akár nem, mire megírtam a bejegyzést, fánkos kedvem lett újból, sütöttem egy joghurtosat. lehet beírom azt is, kicsit reform.

      Törlés
  2. Nagyon különleges és tutira finom is...irány a konyha??? :)))

    VálaszTörlés