2013. január 16., szerda

Pohárkrém avagy a maradékok felhasználása

 Igazán menő mostanában (néhány éve :D ) mindenféle sütiket pohárkrém formájában szervírozni. Nem is baj ez, jól mutat, s micsoda jó dolog kanalazgatni az üvegcsékből. Az sem utolsó szempont, hogy a  legügyetlenebb kéz is guszta édességet hoz így össze.
 Az alábbi desszert egy emeletes torta maradványaiból jött létre. Meg kellett bizony menteni a piskótaszéleket, a gyümölcsszószt és a zacskónyi dermedt, mintás csokit. Hívtam hát segítségül jó barátaimat, a mascarpone-t és a tejszínt. Na jó, egy tábla fehér csokoládé is jelentkezett. (Minő véletlen, hogy a tortába is fehér csokis krém került...)
Fehér csokoládés pohárkrém erdei gyümölcsszósszal (4 nagyobb vagy 6 kisebb pohárra)


piskótalap

10 dkg fehér csokoládé
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín

200-300 dkg mirelit erdei gyümölcs
2-3 ek cukor
1 ek. vízben feloldott étkezési keményítő

némi étcsokoládé

 Piskótát sütünk. Limara receptjénél jobb nincs, kakaóval készítem, a kakaó mennyiségét mindig elveszem a lisztből. 8 perc a sütésre nem elég, nálam min. 20, de inkább 30 percig sül. Ennyi mennyiség most nem kell, fele a sütés után mehet a fagyasztóba. Jelzem, eme piskóta helyett bármi felhasználható: kész piskótalap, babapiskóta, zabkeksz, háztartási keksz, de a bloggerek mézeskalácsot is szívesen használnak. A puhulási időt utóbbiaknál vegyük figyelembe.
 A gyümölcsöket egy lábosban tűzre tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, lassan főzzük, de nem sokáig. Amint látjuk, hogy elkezd bugyogni, máris hozzáadjuk a decinyi vízben feloldott keményítőt. Egyet-kettőt rottyantunk rajta és már kész is. Félretesszük hűlni. (Keményítő nélkül is működik, tovább kell főzni, hogy picit besűrűsödjön.)
 A fehér csokoládét mikróban/gőz felett olvasztjuk, majd picit hűlni hagyjuk. A tejszínt habbá verjük, hozzákeverjük a mascarpone-t, végül a fehér csokit. Vegyítjük mindezt.
 Jöhet a rétegezés. A poharak aljára piskótát tépkedünk/vágunk, kinek mi tetszik. Erre jön a gyümölcsszósz, majd a  fehér csokis krém. Majd újra  piskóta, szósz, krém következik, míg el nem fogy. Étcsokival koronázzuk meg desszertünket, csorgatjuk, reszelhetjük, darabolhatjuk is rá. Én törtem, vékony étcsokoládés lapjaim voltak fehér csokival mintázva.
 Hűtőbe vele! Leírni tovább tartott, mint elkészíteni. Ez egy ilyen műfaj, úgyhogy hajrá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése