Málnatorta
A tésztához:
4 dkg zabpehelyliszt
5 dkg teljes kiőrlésü tönkölyliszt
vagy 9 dkg bármilyen finomliszt
3 dkg kakaópor
12 dkg cukor (xilit, eritrit, nádcukor, bááármi)
4 egész tojás
2 evőkanál étolaj
A krémhez:
37,5 dkg mascarpone
3 dl tejszín
25 dkg fagyasztott málna
6-7 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
fél csomag instant zselatinfix
A málnaréteghez:
15 dkg fagyasztott málna
2 evőkanál cukor
1-2 evőkanál kukoricakeményítő
0,5-1 dl víz
Az egész tojásokat és a cukrot mixerrel magas fokozaton habosra verjük. Hozzáadjuk a kakaóporral elkevert lisztet, végül az olajat is. Sütőpapírral bélelt 25 cm-es tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A málnát kiolvasztjuk, lecsepegtetjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd vegyítjük a mascarponeval, a málnával és a cukorral. A zselatinfixet jó alaposan eldolgozzuk benne. Ha sűrű a krémünk, bátran hozzáadhatjuk a málna levét is. Hígabb krém esetén jobb, ha ezt a lépést hanyagoljuk. Hűtőbe vele!
A gyors dzsemhez kisebb lábasba tesszük a fagyos málnát. Kis lángos felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, majd a vízben feloldott keményítőt is (először csak 1 evőkanállal). Ha hígnak találjuk, jöhet az újabb adag, vízben elkevert keményítő. Úgy készítem, hogy nem öntöm bele rögtön az egészet, először csak a felét, azzal besűrítem, s ha kell, jöhet a másik fele is. Dzsem sűrűségűnek kell lennie. Kalkuláljuk bele, hogy hűlés közben sűrűsödni fog. A hideg "málnadzsemet" a megsült, kihűlt piskótára kenjük. Nyomózsákba töltjük a málnakrémet. Díszítünk. Csillagcső helyett legközelebb a simát használom majd, így túl giccsesnek találom, emígy jobban tetszik. Természetesen csak úgy rásimítva is megteszi, én a szülinapos miatt próbáltam többet kihozni belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése