2014. január 28., kedd

Málnatorta

  Nőcis torta nagynéném 60. születésnapjára. Majdnem fénypostával küldtem csak, s az ízét sem sikerült tesztelnem, de a visszajelzések úgy szóltak, nem lett tőle rosszul a vendégsereg. Az ünnepelt miatt most kizárólag nyírfacukorral, de hagyományossal is ugyanaz az ízhatás érhető el (sőt!).


Málnatorta

A tésztához:

4 dkg zabpehelyliszt
5 dkg teljes kiőrlésü tönkölyliszt
vagy 9 dkg bármilyen finomliszt
3 dkg kakaópor
12 dkg cukor (xilit, eritrit, nádcukor, bááármi)
4 egész tojás
2 evőkanál étolaj

A krémhez:

37,5 dkg mascarpone 
3 dl tejszín
25 dkg fagyasztott málna
6-7 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
fél csomag instant zselatinfix

A málnaréteghez:

15 dkg fagyasztott málna
2 evőkanál cukor
1-2 evőkanál kukoricakeményítő
0,5-1 dl víz

    Az egész tojásokat és a cukrot mixerrel magas fokozaton habosra verjük. Hozzáadjuk a kakaóporral elkevert lisztet, végül az olajat is. Sütőpapírral bélelt 25 cm-es tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
   A málnát kiolvasztjuk, lecsepegtetjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd vegyítjük a mascarponeval, a málnával és a cukorral. A zselatinfixet jó alaposan eldolgozzuk benne. Ha sűrű a krémünk, bátran hozzáadhatjuk a málna levét is. Hígabb krém esetén jobb, ha ezt a lépést hanyagoljuk. Hűtőbe vele!
   A gyors dzsemhez kisebb lábasba tesszük a fagyos málnát. Kis lángos felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, majd a vízben feloldott keményítőt is (először csak 1 evőkanállal).  Ha hígnak találjuk, jöhet az újabb adag, vízben elkevert keményítő. Úgy készítem, hogy nem öntöm bele rögtön az egészet, először csak a felét, azzal besűrítem, s ha kell, jöhet a másik fele is. Dzsem sűrűségűnek kell lennie. Kalkuláljuk bele, hogy hűlés közben sűrűsödni fog. A hideg "málnadzsemet" a megsült, kihűlt piskótára kenjük. Nyomózsákba töltjük a málnakrémet. Díszítünk. Csillagcső helyett legközelebb a simát használom majd, így túl giccsesnek találom, emígy jobban tetszik. Természetesen csak úgy rásimítva is megteszi, én a szülinapos miatt próbáltam többet kihozni belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése