Szilveszterünk desszertje. Lájtos, gyerekbarát verzió, minimális kávéval és rummal. Ha tehettem volna, ezek mennyiségét jelentősen emelem. Sajnos nem tudhattam előre, hogy gyerkőc a krémen kívül mást nem igen majszol majd...
Tiramisu torta
A tésztához:
6 dkg zabpehelyliszt
6 dkg teljes kiőrlésü tönkölyliszt
vagy 12 dkg bármilyen finomliszt
12 dkg cukor (xilit, eritrit, nádcukor, bááármi)
4 egész tojás
2 evőkanál étolaj
A krémhez:
4 dl tejszín
25 dkg mascarpone
cukor ízlés szerint
1 mokkáskanál vaníliapor
fél-1 zacskó instant zselatinfix (ki milyen állagúra kívánja készíteni)
A locsoláshoz:
1,5 teáskanál nescafé + 1,5 dl víz + 1 evőkanál rum + 2 evőkanál cukor (gyerekbarát verzió)
vagy 1,5 dl erős! presszókávé + 0,5 dl rum + 2 evőkanál cukor ( felnőttes, finomabb verzió)
A tetejére és a rétegek közé:
2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Az egész tojásokat és a cukrot mixerrel magas fokozaton jó habosra verjük (5-10 perc). Óvatosan hozzákeverjük a lisztet, végül az olajat is. Sütőpapírral bélelt 25 cm-es tortaformába öntjük.180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A krémhez a tejszínt verjük kemény habbá. Beleforgatjuk a mascarpone-t, cukrozzuk, végül a vaníliaport és a zselatinfixet is eloszlatjuk benne.
A kávét/vizet felforraljuk a többi hozzávalóval. Hűlni hagyjuk, majd egyenletesen meglocsoljuk vele a megsült, kihűlt piskóta tetejét. Kisebb szűrő segítségével megszórjuk a kakaó felével. Rásimítjuk a krémet, a tetejét bármilyen módon díszítjük (villával is kócosíthatjuk), végül meghintjük a maradék kakaóporral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése