Van még egy hét, hogy farsangozzon a nép, rajta hát, meg kell írnom posztot! Nem rímel, hiába vártátok.
Ágitól kaptam e finomság ötletét (akinek innen is gyors felépülést kívánok!!!!!!), receptje állítólag a Kiskegyedből ered. A nálunk megszokott túrófánk mellett valóságos felüdülés volt! No meg érdekesség. Ki hallott már ilyet, tejberizsből fánkot szaggatni? Nem volt kérdés, hogy elkészítem, csak a napot kellett jól kiválasztanom, nyűgösen nem vettem volna fel a harcot az olajjal. Össze is akasztottuk bajszunkat, kaptam ám a forró anyagból! Égési sérülések ide vagy oda, jó lett! Picit változtattam a recepten, majdnem dupla annyi lisztet vett fel a massza. Mazsola és némi narancshéj is került bele. Nem hiszem, hogy rosszat tett neki.
Fánk tejberizsből
1 liter tej
20 dkg rizs
csipet só
1 citrom és 1 narancs reszelt héja
kb. 6 evőkanál vaníliás porcukor ( 2 vaníliarúd+porcukor egy 5 dl-es üvegben) / vaníliarúd kikapart belseje/ 2 csomag vaníliás cukor
2 felvert tojás
15-20 dkg rétesliszt (eredetileg 10 dkg megy bele, az nagyon kevés volt nekem)
1 csomag sütőpor
1 jó marék mazsola
a sütéshez olaj
A tejből, rizsből és a sóból tejberizst főzünk. Rögvest főzés után belekeverjük a citrom és a narancs héját, s a vaníliás porcukrot is. A teraszon hagytam kihűlni. Miután ez megtörtént, repült bele a tojás, a sütőporral elkevert liszt és a mazsola is. Nem kemény massza, ne tessék megijedni. Áginak csorgós volt, én keményebbre szerkesztettem. No, most jön a legnehezebb rész, szaggatás forró olajba. Tényleg jó forró legyen, máskülönben ehetjük az olajtól szaftos fánkokat. Túrókrémmel ettük.
Na ugye, hogy jónak ígérkezik?
Én olyat csináltam egyszer, hogy nagyon sűrű tejberízst főztem, vaníliás cukorral, citromhéjjal ízesítettem. Majd hidegen pici gombócokat formáztam, mozsárral összetört dióba forgattam és úgy sütöttem ki. A tiéd is nagyon jól hangzik. Csak az a baj, hogy korgó gyomorral olvasom... Jáááj szaladok is a konyhába :)
VálaszTörléshuuu, de guszta ez a leírás is!!!! no majd eccer! :) akár hiszed, akár nem, mire megírtam a bejegyzést, fánkos kedvem lett újból, sütöttem egy joghurtosat. lehet beírom azt is, kicsit reform.
TörlésNagyon különleges és tutira finom is...irány a konyha??? :)))
VálaszTörlésha kipróbáltad, referálj, légysziiii'! :)
Törlés