2013. január 21., hétfő

Keksz kicsinek és nagynak

 Hosszú, merengős bevezetőmet törölve arra jutottam, táplálja kisgyermekét és saját magát mindenki azzal, amivel szeretné. Vannak nálunk törekvések az egészségesebb étrendbeli szokások kialakítására. (Főleg azóta, hogy a majd' 30 hósunk elől nem bújhatunk el már csak úgy az élelmiszerszekrény mögé csokizni.) Aki követi a blogot, tudja, hogy eddig sem az egészséges nasik kaptak szerepet. Remélem ezután több jön. Mindenesetre íme egy zabpelyhes süti, ami kizárólag csak az enyém. Tudniillik zabos lettem már attól, hogy nem találok egy olyan édességet, ami viszonylag testkímélő és léleksimogató (gy.k.: irtó finom) is egyben. Sikerült egyet kifejlesztenem. (Csokoládé fölött szemet hunyni, khm... Anélkül nálam a lélekmelengető kategória törölve.)


 Gazdag zabpelyhes keksz (15 darabhoz)

10 dkg zabpehely
10 dkg tönkölybúza liszt
12 dkg méz
5 dkg olaj/olvasztott vaj
1 tojás
6 dkg étcsokoládé-pasztilla (durvára darabolt étcsoki is jó)
6 dkg durvára darabolt mandula és kesudió keveréke
fél mokkáskanál szódabikarbóna

 Az összeállítása pofonegyszerű, jó alaposan keverjük el a fenti hozzávalókat. Sütőpapírral bélelt tepsire evőkanálnyi halmokat rakunk belőle, majd olajos kézzel ellapítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
 Nagy bánatomra kemény nem lett, de nagyon finom, magam is alig hittem el.




1 megjegyzés: