Kávétorta
A tésztához:
3 nagy tojás
9 dkg krsitálycukor
3 dkg liszt
3 dkg darált, pörkölt törökmogyoró
3 dkg kakaó
1,5 evőkanál étolaj
A krémhez:
5 dl habtejszín
0,5-0,75 dl nagyon erős presszó (ajánlok egy adagot dupla erősre főzni)
fél zacskó instant zselatin / 3 tasak habfix / 2 teáskanál zselatinpor
2-3 evőkanál cukor (vagy helyettesítője)
1 mokkáskanál vaníliapor
3 db 20(?) g-os kávés csokoládé felaprítva (nálunk Kofila,ha ez nincs, valami olyasmit keressetek, aminek krémes a belseje)
A tojásokat egészben felverjük a cukorral, jó habosra. Hozzáadjuk a kakaóval, mogyoróval elkevert lisztet, gyengéden vegyítjük. Végül ugyanilyen finoman belekeverjük az olajat is. 25 cm-es forma, 180 fokra előmelegített sütő, 15-20 perc.
A krémhez a tejszínt verjük keményre (mehet bele a habfix is, ha azzal dolgozunk). A kihűlt kávét hozzálöttyintjük, elkeverjük, és nem ijedünk meg, ha hígul a hab. Most jöhet az instant zselatin vagy a por állagú, ha bátrak vagyunk, én ezzel kezdtem, mert anno jóban voltunk. Most nem, khm... Szóval az instant zselatint óvatosan elkeverjük a habbal, majd a vaníliporral és a cukorral is.
A kihűlt tortalapról lehúzzuk a sütőpapírt, megszórjuk a csokoládé felével, rásimítjuk a kávéhabot, amire jöhet a maradék csoki. Fogyasztás előtt hűtőszekrényben dermesszük.
Romantikus estékre is alkalmas a fentiek szerint, jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése