2013. június 27., csütörtök

Csokis-cseresznyés batyu

   Nem szeretem a cseresznyét. Szerencsétlen hozzávalónak tartom, semmibe se jó. Kivéve a rétest, de azt meghagyom nagyanyámnak, aki a világ legjobb rétesét süti. Azt az igazi "gyüge" rétest, amiben még a rétegek is összeolvadnak. Almával, rengeteg mákkal. Ezzel pedig nem lehet versenyezni. Az udvaron viszont van egy fa, tele terméssel. Étcsokival, fűszerekkel varázsoltam ehetővé. Kiskorú díjazta.




Csokis-cseresznyés batyu

1 csomag leveles tészta
12 kocka étcsokoládé (nálam most 70 és 74 százalék kakaótartalommal, köszi Lidl)
30-40 dkg magozott cseresznye
2 evőkanál méz
2 csipet őrölt szerecsendió
2 csipet őrölt gyömbér
1 tojás
a meghintéshez porcukor (hagyományos vagy xilitből)



   A kimagozott cseresznyét lábosban tűzre dobtam, s fedő alatt puhára pároltam. Ekkor hozzáadtam a mézet és a fúszereket. A fedőt levéve kis lángon összerottyantottam, amolyan lekvársűrűségűre. Félretettem hűlni. A leveles tésztát vékonyra nyújtottam, majd 12 négyzetre vágtam (a szabályosságukat tekintve legyünk jóindulatúak). A cseresznyeszószból 1-2 teáskanállal juttattam mindegyikre, míg el nem fogyott az anyag. Egy-egy nagy kocka étcsokoládé is került rájuk. A sarkakat felvert tojással összeragasztva batyut formáltam mindegyik négyzetből. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakva lekentem őket a maradék tojással. 200 fokra előmelegített sütőben lettek aranybarnák, fogalmam sincs, mennyi idő alatt. A porcukor kell rá, kivéve, ha nem vagyunk túl édesszájúak.


2 megjegyzés:

  1. Tisztelt Szerkesztő!

    A színvonalas bejegyzései felkeltették az érdeklődésünket. Megköszönném ha kapcsolatfelvétel céljából elküldené az e-mail elérhetőségét a kzsolt@innofield.hu címre.

    Az együttműködését előre is köszönöm.

    Üdvözlettel:

    Kovács Zsolt, Projektvezető

    iNNOField Kft

    VálaszTörlés