Mascarpone karamellel
35 dkg mascarpone
200 ml tejszín
cukor ízlés szerint
vaníliás cukor vagy vaníliarúd kikapart belseje
8 darab vajas keksz (vagy babapiskóta, speculoos, báááármi)
2 kis marék pirított, durvára tört törökmogyoró
A karamellréteghez:
15 dkg kristálycukor
15 dkg mascarpone
3 evőkanál víz
Először a karamellréteget készítettem el. A cukrot kisebb lábosba szórtam, hozzáadtam a vizet, s közepes lángon karamellizáltam. Beletelik kis időbe, mire ez megtörténik... (Nem kell sötét, csúnya karamell, keserű lesz az!) Ha ezt kivártuk, mehet bele a mascarpone. Ha egyenesen a hűtőszekrényből jön, megtörténik, hogy a karamell picit megszilárdul. Sebaj, újabb várakozás következik, felolvasztjuk a kemény darabkákat. Jártam már úgy, hogy nem olvadt fel az egész, ráadásul türelmetlen is voltam. Ilyenkor a szilárd darabokat egyszerűen kiszedtem belőle. A lábost félretesszük hűlni.
A krémhez a tejszínt a a mixer legnagyobb fokozatán habbá vertem, majd beleszórtam a a cukrot, a vaníliát, s hozzákanalaztam a mascarpone-t. Kis fokozaton kevertem még rajta picit, majd kóstoltam, hátha kell bele plusz cukor.
Jöhet a rétegezés. Jómagam 6 felé osztottam a fentieket, így nagyon mini adagok lettek csak, tehát 4 pohárba adagoljunk, szerintem. Mindegyik aljára törtem egy darab kekszet. Erre jön a krém, majd a kihűlt karamell, amire mogyorót szórtam. Ezt krémmel takartam be, amire újabb kekszet törtem. Ha a mogyorót a tetejére hintjük, mutatósabb, kanalazván viszont sokkal finomabb, mikor a mogyoró a karamellel találkozik. (Ez persze csak visszafogott majszolgatókra érvényes, a "gyorsan bele a közepibe" alanyoknak teljesen mindegy, hol milyen réteg lapul. :D )
Mivel egész jól sikerült a desszert, tortakrémet is kifejlesztettem belőle. No, az még jobb lett, állítólag.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése