A tésztához:
4 tojás
12 dkg kristálycukor
8 dkg pirított, finomra őrölt törökmogyoró
1 dkg liszt (a biztonság kedvéért került bele, egy baki után, hogy jobban összefogja a masszát, de lehet, hogy a kakaó is megtette volna hatását, én mindenesetre nem kockáztattam)
3 dkg cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál étolaj
A karamellhez:
1 db 30-40 dkg-os sűrített tej konzerv (bocsi a pontatlanságért, két darabot készítettem, mindkettőről leázott a papír :D)
A tejszínhabhoz:
4 dl tejszín
1-2 evőkanál cukor (el is hagyható, a karamell mellett nem tűnik majd ki a hiánya)
1-2 csomag habfix ( földieknek Smetafix)
1 mokkáskanál vaníliapor/vaníliás cukor
A rétegek közé és a tetejére:
2-3 evőkanál pirított, őrölt törökmogyoró
A karamellel kezdjük. Fogunk egy magasabb lábost/edényt, belerakjuk a konzervet, úgy, ahogy van, mindenestől. A papír majd leázik róla, azzal se törődjünk. Annyi vizet engedünk rá, hogy bőven ellepje. Ez fontos! Ha időközben elforr a víz, pótoljuk! (Ahogy írtam, nálam kb. másfél órát fődögélt őrizetlenül.) Közepes lángon forraljuk fel a vizet, mikor ez megtörtént, kis lángra vesszük és békén hagyjuk. A forrástól számítjuk a 3 órát! Én valóban alacsony lángon főztem így még plusz 15-20 percet adtam neki, így is gyönyörű lett, nem égett meg. (Fotó lejjebb.)
A tészta a szokásos Limara-s piskóta. A egész tojásokat jó habosra vertem a cukorral, óvatosan, apró részletekben beleforgattam a liszttel és kakaóporral elkevert mogyorót, végül az olajat is. Max. 25 cm-es, sütőpapírral bélelt formában süssétek, hogy szebb legyen, mint az enyém! Ja, írtam már erről? Csak az alját bélelem ki a papírral. A formát a sütőpapírra helyezem, korberajzolom, kivágom, megy a forma aljára, ennyi. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A tejszínt habosra verjük a hafix-szel, a végén óvatosan beleforgatjuk a cukrot és a vaníliát is.
A tésztára simítjuk a felnyitott konzerv tartalmát, picikét hagyunk a díszítéshez is. Megszórjuk a mogyoróval, majd ráborítjuk a tejszínhabot. Ha lesz magassága, szabad villával, kenőkéssel cicomázni. Tetejét a karamellel és a maradék mogyoróval dekoráljuk. Az ihlet még tavalyról, saját magamtól. Úgy sem fogjátok elhinni, hogy nem vagyok önimádó, pedig tényleg nem. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése