2014. április 24., csütörtök

Joghurtos pogácsa

   Na, megint feltaláltam valamit! Elég nagyképűen hangzik...:D 2 dl maradék görög joghurt várta sorsát, én meg gyors és ígéretes recept híján (pedig gugliztam eleget!) nekiláttam kutyulgatni. A cetliről származó, családi  túrós pogácsából indultam ki lesz, ami lesz alapon. Jóval több lisztet vett fel a massza. A végeredményen bizony meglepődtem... Belül omlós, kívül ropogós pogik sültek ki, melyek másnap is nagyon finomak voltak. Azóta a család kedvence lett. Én pedig büszke voltam az első saját fejlesztésű pogácsámra.



Joghurtos pogácsa

A tészta hozzávalói:

35 dkg finomliszt (25 dkg fehér- és 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam, de ez nem szentírás!)
25 dkg felkockázott vaj
2 dl görög vagy más sűrű! natúr joghurt
1 csomag foszfátmentes sütőpor
1 teáskanál só (bátrabbaknak 1,5 tk-nyi )

Tetejére:
1 tojás 
mindenféle magvak vagy sajt

   A tészta hozzávalóit egy nagyobb tálban alaposan összegyúrtam. Hűvösebb helyre tolva (ne a hűtőbe!) fél órát pihentettem, majd kétujjnyi vastagságúra nyújtva pogácsákat szaggattam belőle (igazából szaggattunk). Picit még formázgattunk rajtuk, hogy magasabbak, nyúlánkabbak legyenek. Lányom lekente őket a felvert tojással, majd megszórtuk a szezámmaggal, fekete- és hagyományos köménnyel (személyes kedvencem a fekete kömény, a zuram szerint grafit íze van...). 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt sülnek meg. Volt egy sütés, aminek a nem tudtam kivárni a végét, 15 percnél légkeverésre kapcsoltam, 20 percnél kikapcsoltam a sütőt és kicsit kinyitottam az ajtaját (majd viharoztam az oviba). A pogácsák így kíhűlve lettek a legjobbak! Sörrel, borral is jól csúszik. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése