Házi Nutella
10 dkg törökmogyoró (ha lehet egész, de szabad csalni, lejjebb jön a titok!)
10 dkg étcsokoládé (74 százalékos vagy több)
2 teásaknál olívaolaj (vagy sima étolaj)
1 púpozott teáskanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál kókuszzsír (vaj is megteszi)
2 evőkanál eritritol (vagy nyírfacukor, nádcukor, méz, fehér cukor, agavé.....)
2 evőkanál méz
200 ml kókusztejszín (vagy kevesebb sima tejszín, tehéntejből, esetleg sűrített tej, ez esetben az édesítéssel vigyázni!)
1,5 mokkáskanál vaníliapor (csak azért ennyi, mert megszaladt :) )
csipet só
Ha egész mogyorót használunk, sütőben 200-220 fokon pár perc alatt illatossá pirítjuk. Vigyázz, könnyen megég! Nos, én csaltam. Egész mogyoró nem volt, csak héjastul darált. Ezt egy kisebb serpenyőben szétterítettem, betoltam a sütőbe, s 200-220 fokra is feltekertem a hőt. Mikor illatozni kezdett, tudtam, nem kell már sok neki. Picit hagytam, épp meg ne égjen. Félretettem hűlni. Aprítóban olaj hozzáadásával varázsoltam majdnem krémmé. (Kell rajta párat tekerni...)
A csokoládét vízgőz felett olvasztottam fel. Levettem a gőzről, hozzáadtam a kókuszzsírt, a kakaót, az édesítőszert, a vaníliaport és a sót, végül a mogyorókrémet. Jól összekevertem. Visszatetettem a gőzre, belekevertem 1 doboz (150 ml) kókusztejszínt. Kevésnek találtam, újabb dobozt bontottam, s még fél deci belerepült (mi lesz a maradékkal?). Kóstoltam. Ekkor került bele a méz. Micsinájjak, elvetemült vagyok! Alaposan átkevertem, s két kisebb, talán 150 ml-es befőttesüvegbe öntöttem szét. Ami a lábasban maradt, kanállal rögtön meg is ettem. Hehe :) Tovább tartott leírni, mint elkészíteni.
Nem s.k. ajándéknak szánom - idén megkímélek tőle mindenkit. Csupán erős édességvágy vezérelt. Ebből pedig nagy baj nem lehet. (Csak nagy segg.)
Csinos csatos üvegben vagy szimpla befőttesüvegben s.k. dekorálva/csomagolva megállja a helyét a fa alatt.
A tölcsér kedvenc karácsonyi dekorációm, Kifli és levendulától.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése