S EZENNEL KÖSZÖNÖM MINDEN IDETÉRŐNEK, HOGY OLVAS!!!! Látlak Benneteket. 1 éve már.
Csokoládés mandulatorta (itt találtam)
A tésztához:
4 nagy! tojás fehérje
15 dkg nádcukor (muscovadot ajánlanak a csajok, nálam mezei nádcukor került bele)
30 dkg héjas mandula
2 csepp citromlé
A krémhez:
4 nagy tojás sárgája (khm, nyilván a fentieké :) )
2-3 dkg étkezési keményítő (szerintem 20 g bőven elég)
2 dl tej
10 dkg porcukor (nádcukorból akár, de xilit vagy eritritol is megengedett)
fél mokkáskanál vaníliapor
20 dkg vaj
A tetejére:
2 dl tejszín
2 evőkanál durvára tört mandula
1 evőkanál nádcukor
10 dkg tejcsokoládé
1 evőkanál olaj
Az oldalára: hámozott mandula (Nem tört, mint emitt...Jaj, Renja!)
A mandulát a nádcukorral együtt aprítógépben ledaráljuk. A tojásfehérjét pár csepp citromlével együtt keményre felverjük, beleforgatjuk a cukros mandulát. Két részletben sütjük. Sütőpapírra 23 cm-es kört rajzolunk, rásimítjuk a tészta felét, s agyő, mehet a sütőbe. Ha aranybarna, örüljünk, kész! Jön a másik fele, ugyanígy cselekszünk. Hűlni hagyjuk. Míg sül, a krémet el is készíthetjük. A tojások sárgáját alaposan vegyítjük a tejjel, keményítővel, cukorral, vaníliaporral. Közepes lángon, folyamatosan kavargatva főzzük meg. Kis időre félretoljuk, majd a langyos krémbe keverjük a felkockázott vajat. Jól lehűtjük. Tölthetjük is! A krém 1/3-a mehet a közepébe, 2/3-a pedig a tetejére és oldalára. Ekkor a szeletelt mandulát is az oldalára applikálhatjuk, nem sérül sem hab, sem csokiréteg. A tejszínhabot cukor nélkül verjük fel keményre, s már mehet is a tortára. A tört mandulát a cukorral együtt serpenyőben nagy lángon megpirítjuk. Nem kell, hogy a cukor karamellizálódjon, elég, ha illata van és picit tapad a magokra. Kihűtjük, s a tejszínhabra szórjuk. Mindenhova jusson! Az olvasztott, olajjal vegyített csokival vonjuk be a tetejét. Csakis forróvizes késsel szeletelhető!
Azért a kreativitásomat értékeljétek már tortatál ügyben! :D (Kedvenc "virágtartóm", mely konyhámban fakanalak tárolójaként funkcionál.)
Csak a bejegyzés elejét olvastam és hosszasan néztem a képet, hogy húúú jól néz ki ez a torta és húúúú milyen szép ez a tortatál!!! A végére érve jött a meglepi: ezt tényleg te csináltad?!... Profi! :)
VálaszTörlésvirágtartó megfordít, pizzatál rárak, kész! :)))) persze csak fotózásra használatos... és nagyon köszi!!!! azért a tiédet - világoskék színű -, el nem felejtem :)
Törlésaz ihletőm amúgy közös kedvenc, tudod: http://kiflieslevendula.blogspot.sk/2012/01/tortatal-hazilag.html
TörlésJa, és a tortatál elvette az eszemet: utólagosan Boldog Szülinapot!
VálaszTörlésköszönöm szépen! :)
Törlés