2013. december 29., vasárnap

Londoni szelet (reform változat)

   Egyenesen Londonból. El ne higgyétek! Fogalmam sincs, miért az elnevezés, tiszta zserbó külcsín. Talán, hogy terelje erről a figyelmet. Anyósomtól kértem a receptet, az övé nagyon finom volt. Még aznap nekiveselkedtem és megsütöttem a világ legpotyogósabb sütijét a világ legrondább csokibevonatával! Fogjam a nyuszira? Inkább a torokgyuszira... Az anyukáját nékije!


Londoni szelet

A tésztához:

18 dkg zabliszt (vagy s.k. készített finomra őrölt zabpehely)
7 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (vagy eme lisztek helyett 25 dkg búzaliszt)
fél csomag sütőpor
14 dkg vaj
5 dkg  nádcukor
4 nagy tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
kevés víz (kb. 1 evőkanál)

A "töltelékhez":

3-4 evőkanál baracklekvár (szerintem bármilyen gyümölcslekvárral helyettesíthető)
4 tojásfehérje
10 dkg nádcukor
9 dkg xilit (vagy 19 dkg "fehér" kristálycukor)
19 dkg őrölt mandula, héjastul (eredeti recept diót ír, talán mogyoróval is lehet próbálkozni)

Tetejére:

15 dkg ét-vagy tejcsokoládé
pici étolaj

   A tésztához először a vajat kevertem picit a cukorral, majd a tojások sárgájával. Nem kell teljesen kikeverni, elég mindegyiknél pár percig jártani a mixert. Hozzáadtam a sütőporral és citromhéjjal elkevert liszteket is. Ekkor lehet kézzel folytatni  a műveletet. A fenti lisztek igényeltek volna némi vizet, bár én kihagytam, legközelebb biztosan teszek hozzá. A tésztát sütőpapírral bélelt, kb. 25x30 cm-es tepsibe nyomogattam (nem sodortam). Megkentem lekvárral.
   Keményre vertem a tojások habját, majd gyengéden beleforgattam a cukrot és a mandulát is. A lekváros rétegre borítottam, szépen elsimítottam. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.
  A csokinál újabb hibát követtem el. (Nem a másodikat az advent alatt, de a huszadikon is túl voltam már...az idei formám...) Tejcsokoládét és étcsokoládét kevertem össze. Az egyik matt sz@r, másik fényes felületű. Kihoztam belőle a nálunk oly népszerű főzőcsokoládé ízét.............Levédetem, olyan borzalmas lett. Ráadásul a visszahűtést is hanyagoltam, eredmény váááá!!!!! Szóval ezt ne csináljátok. Gyönyörű bevonatot a sütikre, hajrá!
  Idén még tervben van egy csomó minden, van rá két napom, és ugyanennyi családtag itthon betegen. Lesz abból a tervből valami? Naná!



2013. december 22., vasárnap

Utolsó pillanat

Ha még van erőd, s időd is a sütőt járatni. Hajrá! 

Csokis pite. Ha kevéske rumot meg fahéjat is teszel bele, meg is van a karácsonyi desszert: http://renjablog.blogspot.sk/2012/09/a-segitsuti-es-csokis-pite-esete.html .

Csokis korongok ChilliEsVaniliatol: http://renjablog.blogspot.sk/2012/10/csokis-korongok.html

Macerásra véve a figurát:  http://renjablog.blogspot.sk/2013/08/karamelltorta-mogyoroval.html


Habcsóktorta, vááááá!!!!!  http://renjablog.blogspot.sk/2013/01/csokis-habcsoktorta.html




S ha már annyira belemerültél, hogy a családnak nincs mit ennie: http://renjablog.blogspot.sk/2013/01/jo-evet-dragaim.html .

Tsók!


2013. december 20., péntek

Mandulás keksz - sablé

  Szakácsok könyve, örök segítség. Hermé, bocsi!  Már megint kísérletezek. Hiába, jó az alaprecept. :)  Nagyon reform. Az íze is. Gyerekem imááádta!


Mandulás sablé

22,5 dkg vaj kockárkra vágva
10 dkg őrölt mandula (dió, mogyoró, bááármi)
22 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt  (finom búzaliszt is lehet, persze)
12 dkg xilit porcukor (vagy 10 dkg hagyományos fehércukor)
6 dkg aszalt vörösáfonya apróra vágva
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál vaníliapor
2 csipet só

   Lánykámmal mindent egy nagy tálba öntöttünk és nagyon alaposan összedolgoztuk. (Még alaposabban kóstolgattuk, mert isteni íze volt nyersen!)  Sütőpapír segítségével  kb. 5 cm-es hengert sodortam belőle (az asszisztensem ekkor eltűnt).  Hűtőbe tettem, hogy megdermedjen, s szeletelhető állaga legyen. 1-2 óra kell neki biztosan. 1,5-2 cm vastag korongokat vágtam belőle. 180 fokos sütőben sültek készre, nagyjából 20 perc alatt. Az enyémek eléggé megpirultak, nem árt résen lenni. Extra omlóóóós!
    

2013. december 5., csütörtök

Adventi tippek

  Karácsonyi ötletek, megint.

  Ezt a kekszet nem nehéz eltolni, tavaly sikerült elrontanom. Pont, mikor ajándékként küldtem a vevőimnek. Azóta is röhögve olvashatják, mi a fenét akarok ezzel a bloggal...  Szóval ánizsos szív. Imádom!



Na meg a linzerek



Némi DIY: http://style-files.com/2009/12/17/christmas-inspiration-2/


És egy kis lazítás:



2013. december 4., szerda

Zabpalacsinta almával + karácsonyra hangolódás

  Nem karácsonyi, de villámgyorsan elkészül. Anno lánykámnak sütöttem még a netről egy receptet, abban nem volt tojás, ha jól emlékszem. Kicsit mások voltak az arányok, növényi tejet is írt talán. Nos, semmilyen palacsintába nem kell növényi tej, van ugyebár víz is. Nagyszerűen működik vele amerikai pali, tarkedli, de hagyományos palacsinta is. Persze a tejkedvelők simán készíthetik a hagyományos módon, tehéntejjel. A fotón erősen látszik már a fény hiánya, s az emiatti szerkesztés :D

Zabpalacsinta almával
(16-18 darabhoz)

3 evőkanál fehér tönkölyliszt
2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölylsizt
5 evőkanál finom, puha zabpehely 
1 tojás
2 kisebb alma hámozva, reszelve
1 evőkanál eritritol
1 evőkanál méz  (vagy cukor e két édesítő helyett)
1-1,5 dl víz, attól függ, mennyire lédús az alma
kevés olaj a sütéshez (én hidegen sajtolt napraforgóolajat használok az utóbbi időben)

   Minden hozzávalót alaposan összekeverünk. Fél órára félretesszük, hogy a zabpehely picit megduzzadjon. Némi olajon evőkanálnyi adagokat sütünk belőle.
   Melegen az igazi. A házi Nutellával pedig, hmmm....

   Hogy karácsonyi ötlet nékül se maradjatok, tadám! A fára, mellé vagy alá, szépen becsomagolva: marcipános bonbon.

   Kreatív ötlet pedig: "édes" díszek (hiába no, imádom ezt a blogot!). A mogyorós kivitelezve, nagyon mutatós.



2013. december 3., kedd

Reform házi Nutella - gasztroajándéknak

    Tessék szólni, hogy ne száz éves recepteket hozzak! Annyi éve biztos kering már gasztroföldön. Azok kedvéért csak, akik valamilyen oknál fogva nem botlottak még bele a világhálón. Bármilyen uncsi is, mennyei! Ajándékként édesszájúaknak főleg. A recept innen, kissé szerkesztve. Hagyományos alapanyagokkal is működik.






Házi Nutella

10 dkg törökmogyoró (ha lehet egész, de szabad csalni, lejjebb jön a titok!)
10 dkg étcsokoládé (74 százalékos vagy több)
2 teásaknál olívaolaj  (vagy sima étolaj)
1 púpozott teáskanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál kókuszzsír  (vaj is megteszi)
2 evőkanál eritritol  (vagy nyírfacukor, nádcukor, méz, fehér cukor, agavé.....)
2 evőkanál méz 
200 ml kókusztejszín  (vagy kevesebb sima tejszín, tehéntejből, esetleg sűrített tej, ez esetben az édesítéssel vigyázni!)
1,5 mokkáskanál vaníliapor  (csak azért ennyi, mert megszaladt :) )
csipet só

   Ha egész mogyorót használunk, sütőben 200-220 fokon pár perc alatt illatossá pirítjuk. Vigyázz, könnyen megég! Nos, én csaltam. Egész mogyoró nem volt, csak héjastul darált. Ezt egy kisebb serpenyőben szétterítettem, betoltam a sütőbe, s 200-220 fokra is feltekertem a hőt. Mikor illatozni kezdett, tudtam, nem kell már sok neki. Picit hagytam, épp meg ne égjen. Félretettem hűlni. Aprítóban olaj hozzáadásával varázsoltam majdnem krémmé. (Kell rajta párat tekerni...)
   A csokoládét vízgőz felett olvasztottam fel. Levettem a gőzről, hozzáadtam a kókuszzsírt, a kakaót, az édesítőszert, a vaníliaport és a sót, végül a mogyorókrémet. Jól összekevertem. Visszatetettem a gőzre, belekevertem 1 doboz (150 ml) kókusztejszínt. Kevésnek találtam, újabb dobozt bontottam, s még fél deci belerepült (mi lesz a maradékkal?). Kóstoltam. Ekkor került bele a méz. Micsinájjak, elvetemült vagyok! Alaposan átkevertem, s két kisebb, talán 150 ml-es befőttesüvegbe öntöttem szét. Ami a lábasban maradt, kanállal rögtön meg is ettem. Hehe :)  Tovább tartott leírni, mint elkészíteni.
  Nem s.k. ajándéknak szánom - idén megkímélek tőle mindenkit. Csupán erős édességvágy vezérelt. Ebből pedig nagy baj nem lehet. (Csak nagy segg.)
   Csinos csatos üvegben vagy szimpla befőttesüvegben s.k. dekorálva/csomagolva megállja a helyét a fa alatt.
   A tölcsér kedvenc karácsonyi dekorációm, Kifli és levendulától.