2013. október 30., szerda

Vajas pogácsa mascarpone-val

   Sose fogom lemosni magamról ezt a kattanást. Igen, régóta tudjátok, hogy mascarpone meg én jó barátok vagyunk. De ennyire? Naná! Régóta őrizgetett fekete köményem is felhasználásra került. Csudifinom dolog! Aki kedveli a keleti ízeket, ne hagyja ki, légyszi', légyszi' (lányom után szabadon)!

Vajas pogácsa mascarpone-val (itt leltem rá)

40 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönykölyiszt
25 dkg vaj
25 dkg mascarpone
1 egész tojás
2 tojás sárgája
1 zacskó szárított élesztő (dr.Oetker)
1 dl tej
1 evőkanál só (Himalája, a sznob mindenemet!)

   Nem tököltem, mindent egy nagy tálba tettem és nagyon alaposan összegyúrtam. Kb. 20 percet pihentettem, majd fél centisre nyújtva elkezdtem hajtogatni. 1/3 rá, másik 1/3 megint rá. Téglalapot kell kapjunk. Nem hagyjuk így, rögtön hajtjuk rá az 1/3-át, majd a másik 1/3-át. Nos, négyzet alakzatunk lesz. (Ha nagyon vastag a dolog, kockának is nevezhetjük.)  Letakarva pihentettem. 15-20 perc elteltével megismételtem az egészet, nyújtás, hajtogatás, pihentetés. Majd újabb 15-20 után megint. Végül másfél centisre nyújtva fordított jageres pohárral estem neki (sajna üres volt...). Minden kiszúrás után lisztbe mártottam. Felvert tojásfehérjével kentem le őket, majd megszórtam fekete köménnyel és szezámmaggal. 200 fokra előmelegített sütőben sültek készre, kb. 15 perc alatt. Frissen az igazi, Manci 5-öt bevágott emígy!

2013. október 3., csütörtök

Mogyorótorta mascarpone-val

  Az ikeás mandulatorta utóhatása. Na meg fél kiló mascarpone kényszerű felhasználása. (El ne higgyétek! :D )


Mogyorótorta mascarpone-val


A tészta hozzávalói:

30 dkg pirított, finomra őrölt törökmogyoró
4 nagy tojás fehérje
12 dkg porcukor (vagy finomra darált nádcukor)

A krém hozzávalói:

4 tojás sárgája
3,5-4 g  étkezési keményítő (Ha nem "utazik" a torta, 3 g is elég. Nem véletlenül írtam :D )
2 dl tej
1 mokkáskanál vaníliapor vagy 1-2 tasak vaníliás cukor (a mennyiségét vegyük le a porcukor mennyiségéből)
10 dkg porcukor
25 dkg mascarpone

A tejszínes réteghez:

2 dl habtejszín
25 dkg mascarpone
1 tasak dr. Oetker instant zselatin (bátrabbaknak lapzselatin vagy porzselatin)

Tetejére:

2 evőkanál törökmogyoró
2 evőkanál nádcukor vagy fehér kristálycukor
10 dkg tejcsokoládé
1 evőkanál olaj

  Szájbarágós, így kértétek FB-on.
1. A sütőt 170 fokon előmelegítjük, a tojásokat szétválasztjuk.
2. A fehérjéket jó keményre felverjük, majd nagyon! óvatosan, szinte evőkanalanként hozzáadjuk a cukorral elkevert mogyorót. A massza felét egy sütőpapírral kibélelt 25 cm-es sütőformában egyenletesen szétoszlatjuk(nem kell a forma széléig érnie, 23 cm-t ír az eredeti recept amúgy is). Mehet a sütőbe! 20 percbe telik kb., mire aranybarnára sül.
3. A sárgákat kézi habverővel ( mixerrel is megengedem) keverjük el a tejjel, keményítővel, cukorral, vaníliával. Folyamatosan kevergetve közepes lángon főzzük sűrűre. Félretoljuk hűlni.
4. Az első tésztalap meg is sült, vigyázva kiszedjük a formából. Mehet bele újabb darab sütőpapír (a formával vigyázni, elég forró!), erre pedig a maradék tészta, ügyesen, szépen eloszlatva.  Irány a sütő!
5. A langyos krémbe keverjük a mascarpone-t. Kézi habverővel is ügyesen megmegy, önbizalomhiányosok mixerrel lássanak neki. Ha ez megvan, tegyük a krémet a hűtőszekrénybe.
6. A tejszínes réteghez a tejszínt keményre verjük, hozzáadjuk a mascarpone-t és az instant zselatint is. Alaposan elkeverjük. Uzsgyi hidegre!
7. A mogyorót deszkán fogazott késsel (nem gurulnak el a darabok) durvára törjük. Egy serpenyőbe szórjuk a cukorral együtt, majd nagy lánygon megpirítjuk. Érezni fogjátok a cukor meg a mogyoró illatát is, ne aggódjatok. Hűlni hagyjuk.
8. A tejcsokoládét mikróban felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat és pihentetjük picit, hogy ne túl melegen menjen a tortára.
9. Rétegezés. Alsó lapra kenjük a főzött krém felét. Ráhelyezzük a másik tésztalapot, erre jön a maradék sárga krém. Nagyon óvatosan megkenjük a tejszínes egyveleggel. Nem gond, ha nem egyenletes, tudjuk palástolni. Arányosan eloszlatjuk rajta a pirított-cukros mogyorót. A tejcsokoládét apránként csorgatjuk a tetejére, köröket vagy csigát rajzolva. Az oldalára szintén apránként, a tortát picit megdöntve applikálhatjuk rá.

Ne aggódjatok, menni fog! Nem olyan bonyolult, mint amilyen hosszú a leírás. Durván finom.






2013. október 2., szerda

Bori kedvenc kekszreceptje

   Nem kezdődött még el a karácsonyi készülődés és bulihangulat sem volt nálunk egyelőre. A süti leírása lánykám - jelenlegi - kedvenc könyvéből ered. Miután rákapott, nem telt el annak olvasása anélkül, hogy meg ne kérdezte volna, mikor sütjük meg a sztori végén leírt receptet. Aztán beadtam a derekam. Nem először került a háromévesem konyhaközelbe, pici kora óta jön, amint látja, valami történni fog a tűzhely körül. Nem részletezem a folyamatot, próbálja ki, aki még nem tette! :D Ki ne hagyjam, egy ideje a keresztneve, Hanna helyett Borinak kell szólítanunk a kishölgyet.

Bori kedvenc kekszreceptje
(fél adag)

240 g liszt
160 g vaj felkockázva
80 g porcukor
1 tojás
tetejére színes szórócukor

  A fenti hozzávalókat egy nagy tálba öntöttük, s jó alaposan összegyúrtuk. 1 órára a hűtőszekrénybe toltuk. Lisztezett gyúródeszkán nem túlságosan vékonyra nyújtottuk, s ugyancsak együttesen különféle formákkal kiszúrtuk. (A maradékot újra összegyúrtuk, szúrtuk.) Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattuk, meghintettük szórócukorral (jól a  sütibe nyomkodtuk). 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt sültek meg. Nem egy nagy különlegesség, de Nőci azóta sem hagy bennünket a témával...