2013. június 27., csütörtök

Csokis-cseresznyés batyu

   Nem szeretem a cseresznyét. Szerencsétlen hozzávalónak tartom, semmibe se jó. Kivéve a rétest, de azt meghagyom nagyanyámnak, aki a világ legjobb rétesét süti. Azt az igazi "gyüge" rétest, amiben még a rétegek is összeolvadnak. Almával, rengeteg mákkal. Ezzel pedig nem lehet versenyezni. Az udvaron viszont van egy fa, tele terméssel. Étcsokival, fűszerekkel varázsoltam ehetővé. Kiskorú díjazta.




Csokis-cseresznyés batyu

1 csomag leveles tészta
12 kocka étcsokoládé (nálam most 70 és 74 százalék kakaótartalommal, köszi Lidl)
30-40 dkg magozott cseresznye
2 evőkanál méz
2 csipet őrölt szerecsendió
2 csipet őrölt gyömbér
1 tojás
a meghintéshez porcukor (hagyományos vagy xilitből)



   A kimagozott cseresznyét lábosban tűzre dobtam, s fedő alatt puhára pároltam. Ekkor hozzáadtam a mézet és a fúszereket. A fedőt levéve kis lángon összerottyantottam, amolyan lekvársűrűségűre. Félretettem hűlni. A leveles tésztát vékonyra nyújtottam, majd 12 négyzetre vágtam (a szabályosságukat tekintve legyünk jóindulatúak). A cseresznyeszószból 1-2 teáskanállal juttattam mindegyikre, míg el nem fogyott az anyag. Egy-egy nagy kocka étcsokoládé is került rájuk. A sarkakat felvert tojással összeragasztva batyut formáltam mindegyik négyzetből. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakva lekentem őket a maradék tojással. 200 fokra előmelegített sütőben lettek aranybarnák, fogalmam sincs, mennyi idő alatt. A porcukor kell rá, kivéve, ha nem vagyunk túl édesszájúak.


2013. június 25., kedd

Karamellőrület

  Nem most lettem függő, de a kezem alól nem sok efféle desszert került ki. Mostanáig! Lesz még folytatás, érzem. Egy a gondom csak, nyírfacukorból és/vagy eritritolból karamellt varázsolni sajnos nem lehet. No, de nem kerül majd terítékre hetente és kész!

 Karamelltorta


   Má' megint egy torta... Pontos reci nincs. Tésztája kakaós piskóta, Limara csodareceptje . A krémet a poharas desszert ihlette, csak nagyobb mennyiségben (tán 1 kiló mascarpone belekerült) készült el, habfix hozzáadásával, hogy ne essen szét mindjárt első vágásra. A külseje mascarpone+vaj+cukor kombó, erre pedig ment a dekor (karamelldísz pl. itt, az eredetit nem találom).

2013. június 4., kedd

Paradicsomos oldalas

  Ó, igen. Hússal is élünk. Tavalyelőtt fedeztem fel DV-nál. Picit módosítva, de rögtön bekerült a kedvenc receptek közé. Mindig szemre fűszerezem, ízlés dolga. A pácolást ki ne hagyjuk, szentségtörést követnénk el!

Paradicsomos oldalas

70-80 dkg sertésoldalas
fél fej fokhagyma pucolva, apróra darabolva
1 kisebb doboz paradicsomsűrítmény
őrölt bors
egész és őrölt kömény 


  Az oldalast a csontok közt daraboltam. Bedörzsöltem a sóval és a fűszerekkel. Egy műanyag, zárható tálba tettem, majd rákanalaztam a paradicsomsűrítményt is. Ér bedörzsölni vele, jobban átjárja a húst. Legutóbb 1 napig hagytam állni a hűtőben. (Megérte!)  Fedeles sütőalkalmatosságban, 200 fokra előmelegített sütőben pirult szépre, 2-2,5 óra alatt.
  Emitt pedig egy megtévesztő fotó. A kéz tulajdonosa sajnos nem tömte a pocakba...




Tejszínhabos csokoládépuding

  Villámdesszertek ideje. FB-on akadt meg a szemem egy fotón, fehér és barna krém üvegpohárban rétegezve. Naná, hogy beégette  magát az emlékezetembe! Mivel receptet nem mellékeltek, hát kigondoltam egyet. Enyhe túlzással, íme a forrás. A pohárba applikálás hagy némi kívánnivalót maga után, de az íz... 22.00 múlt, mikor megkóstoltam. Még csak nasis kedvem sem volt. Mit mondjak, befaltam az egészet. Már csak azt várom (dehogy várom!), milyen testtájékon követ el változást a késő este bevitt kalória. Van pár tippem...


Tejszínhabos csokoládépuding

fél liter tej
2-3 evőkanál cukor/eritritol/xilit
6 dkg étcsokoládé
1 púpos evőkanál kakaó
2,5 evőkanál étkezési keményítő
csipet só 
400 ml, hogy az összes pudinghoz jusson
1-2 tasak vaníliás cukor / 1-2 evőkanál xilit/eritritol némi rúdvaníliával
2 marék pirított, szeletelt mandula

   A tej felét a feldarabolt csokival, a cukorral és a sóval feltettem lángra (nem tábortűzre, Kedveskéim). A maradék tejet a kakaóval és a keményítővel egy erre alkalmas edényben alaposan összeráztam. Hozzáöntöttem a csokis egyveleghez, s folyamatosan kevertem. Mikor besűrűsödött, félretettem hűlni. A tejszínt felvertem a vaníliás cukorral. Miután a puding is kihűlt, rétegeztem (béna módon, jaj!).
 Na milyen a masnim? Gyönyörű fotó, esti csillagfénnyel. Sebaj, a recepten van a lényeg.