2013. február 25., hétfő

Kakaós tönkölysüti

 Tegnapról. Este improvizáltam, miután a híveim két napig tömték magukba az édességeket, én meg csak néztem ki a fejemből és melegebb éghajlatra küldtem gondolatban a világ összes nyalánkságát. Ja, nem fogyózom. (Lehet, hogy kellene? :P )  Egyelőre csak a répa- és nádcukrot kerülöm. A többi, ahogy már szóltam róla, próbálkozás.
 Szóval a süti. Feldobtam a keverőtálat a mérlegre, s jegyzeteltem. Ez sült ki belőle, úgy konkrétan is.

Kakaós tönkölysüti

20 dkg fehér tönkölyliszt
12 dkg xilit (nyírfacukor)
4 dkg mazsola
4 dkg dió, durvára törve
24 dkg natúr joghurt
3 dkg cukrozatlan kakaópor
10 dkg étolaj
2 teáskanál sütőpor

 Nem egy munkás dolog, a hozzávalókat jó alaposan összekevertem. Kézzel. Aki ettől ódzkodik, választhatja  a száraz és a nedves hozzávalók külön-külön vegyítését, majd az összekutyulást. (Ezzel véleményem szerint csak a mosogatnivalók számát növeljük feleslegesen. Minek azt?)  Sütőpapírral bélelt, kb. 25x20cm-es tepsibe öntöttem, s 180 fokra előmelegített sütőbe toltam. 30-35 perc alatt sült nálam készre. Tűpróbát mindenképp végezzünk!
 Hajaz a brownie-ra, de attól szárazabb azért. Tejeskávéval, teával jól csúszik. Búzaliszttel és hagyományos cukorral is működik szerintem.




2013. február 17., vasárnap

Tönkölykenyér

 Szóval van ez a tönkölybolondéria. Behódoltam neki. Említettem már a törekvéseinket. Jelentem, haladunk. Bár kell még futnom pár kört ez ügyben. Mikor már azt hiszem, a zuramat megfőztem, csokipapír zizegő hangja üti meg fülemet. "Minek sütöm akkor a kenyeret????" (Értitek, csoki és kenyér összefügg ám rendesen.)  Ááá, pasik és az akarat........  Azért most őszinte leszek, a tönköllyel meggyőztem. Rendelkezik némi pluszban rápakolt testsúllyal, a tönkölybúzáról meg szeretik hangoztatni, hogy nem hizlal. Neki ennyi elég is, készíthetek akármit, csak jó íze legyen. Egyetlen gyermekem már nem ilyen egyszerű eset, az édeset szereti. Én meg próbálkozom, a reformot szem előtt tartva. Így került terítékre ez a finom kenyér, Csöppkeblogról. (Micikének vajjal kenve, házi szilvalekvárral.)

Tönkölykenyér

50 dkg fehér tönkölyliszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tasak élesztőpor/ 18 g friss élesztő
1 evőkanál só
2 evőkanál extra szűz olívaolaj / bármilyen étolaj
1 teáskanál méz/cukor
5,5 dl langyos víz

Az összeállítása egyszerű, mindent beleborítunk egy nagyobb tálba, s próbáljuk dagasztani. Nem biztos, hogy sikerülni fog, folyékony tészta, nagyon. Talán ezért is volt lánykori neve DNK (gy.k.: dagasztás nélküli kenyér). Ne keseredjünk, tegyük melegebb helyre, meg fog ez kelni. Úgy is lett!  Majd' 2 óra kelesztés után szép nagyra felkúszott a tálban. A sütőt jó félórával sütés előtt maximális hőmérsékletre kapcsoltam (alul-felül sütésnél ez nálam csupán 220 fok), betoltam az ovális jénai formát. Fél óra után beleöntöttem a megkelt tésztát (kicsit sem volt formázható...). Fedő híján alufóliával borítottam be. 45-50 percet sütöttem így, majd az alufóliát levéve megpermeteztem némi vízzel (a szép, igazi kenyérhéj érdekében). A fólia nélkül további 10 percet sült. A jénaiból kiszedve 10 percre visszaraktam a forró, már kikapcsolt sütőbe, résnyire hagyva az ajtaját. ( Limaránál olvastam a titkot.) A végén újabb vízpermetet kapott.

2013. február 6., szerda

Tejberizses fánk

 Van még egy hét, hogy farsangozzon a nép, rajta hát, meg kell írnom posztot! Nem rímel, hiába vártátok.
Ágitól kaptam e finomság ötletét (akinek innen is gyors felépülést kívánok!!!!!!), receptje állítólag a Kiskegyedből ered. A nálunk megszokott túrófánk mellett valóságos felüdülés volt! No meg érdekesség. Ki hallott már ilyet, tejberizsből fánkot szaggatni? Nem volt kérdés, hogy elkészítem, csak a napot kellett jól kiválasztanom, nyűgösen nem vettem volna fel a harcot az olajjal. Össze is akasztottuk bajszunkat, kaptam ám a forró anyagból! Égési sérülések ide vagy oda, jó lett! Picit változtattam a recepten, majdnem dupla annyi lisztet vett fel a massza. Mazsola és némi narancshéj is került bele. Nem hiszem, hogy rosszat tett neki.


Fánk tejberizsből

1 liter tej
20 dkg rizs
csipet só

1 citrom és 1 narancs reszelt héja
kb. 6 evőkanál vaníliás porcukor ( 2 vaníliarúd+porcukor egy 5 dl-es üvegben) / vaníliarúd kikapart belseje/ 2 csomag vaníliás cukor

2 felvert tojás
15-20 dkg rétesliszt (eredetileg 10 dkg megy bele, az nagyon kevés volt nekem)
1 csomag sütőpor
1 jó marék mazsola

 a sütéshez olaj

A tejből, rizsből és a sóból tejberizst főzünk. Rögvest főzés után belekeverjük a citrom és a narancs héját, s a  vaníliás porcukrot is. A teraszon hagytam kihűlni. Miután ez megtörtént, repült bele a tojás, a sütőporral elkevert liszt és a mazsola is. Nem kemény massza, ne tessék megijedni. Áginak csorgós volt, én keményebbre szerkesztettem. No, most jön a legnehezebb rész, szaggatás forró olajba. Tényleg jó forró legyen, máskülönben ehetjük az olajtól szaftos fánkokat. Túrókrémmel ettük.

Na ugye, hogy jónak ígérkezik?