2013. január 21., hétfő

Keksz kicsinek és nagynak

 Hosszú, merengős bevezetőmet törölve arra jutottam, táplálja kisgyermekét és saját magát mindenki azzal, amivel szeretné. Vannak nálunk törekvések az egészségesebb étrendbeli szokások kialakítására. (Főleg azóta, hogy a majd' 30 hósunk elől nem bújhatunk el már csak úgy az élelmiszerszekrény mögé csokizni.) Aki követi a blogot, tudja, hogy eddig sem az egészséges nasik kaptak szerepet. Remélem ezután több jön. Mindenesetre íme egy zabpelyhes süti, ami kizárólag csak az enyém. Tudniillik zabos lettem már attól, hogy nem találok egy olyan édességet, ami viszonylag testkímélő és léleksimogató (gy.k.: irtó finom) is egyben. Sikerült egyet kifejlesztenem. (Csokoládé fölött szemet hunyni, khm... Anélkül nálam a lélekmelengető kategória törölve.)


 Gazdag zabpelyhes keksz (15 darabhoz)

10 dkg zabpehely
10 dkg tönkölybúza liszt
12 dkg méz
5 dkg olaj/olvasztott vaj
1 tojás
6 dkg étcsokoládé-pasztilla (durvára darabolt étcsoki is jó)
6 dkg durvára darabolt mandula és kesudió keveréke
fél mokkáskanál szódabikarbóna

 Az összeállítása pofonegyszerű, jó alaposan keverjük el a fenti hozzávalókat. Sütőpapírral bélelt tepsire evőkanálnyi halmokat rakunk belőle, majd olajos kézzel ellapítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
 Nagy bánatomra kemény nem lett, de nagyon finom, magam is alig hittem el.




2013. január 16., szerda

Pohárkrém avagy a maradékok felhasználása

 Igazán menő mostanában (néhány éve :D ) mindenféle sütiket pohárkrém formájában szervírozni. Nem is baj ez, jól mutat, s micsoda jó dolog kanalazgatni az üvegcsékből. Az sem utolsó szempont, hogy a  legügyetlenebb kéz is guszta édességet hoz így össze.
 Az alábbi desszert egy emeletes torta maradványaiból jött létre. Meg kellett bizony menteni a piskótaszéleket, a gyümölcsszószt és a zacskónyi dermedt, mintás csokit. Hívtam hát segítségül jó barátaimat, a mascarpone-t és a tejszínt. Na jó, egy tábla fehér csokoládé is jelentkezett. (Minő véletlen, hogy a tortába is fehér csokis krém került...)
Fehér csokoládés pohárkrém erdei gyümölcsszósszal (4 nagyobb vagy 6 kisebb pohárra)


piskótalap

10 dkg fehér csokoládé
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín

200-300 dkg mirelit erdei gyümölcs
2-3 ek cukor
1 ek. vízben feloldott étkezési keményítő

némi étcsokoládé

 Piskótát sütünk. Limara receptjénél jobb nincs, kakaóval készítem, a kakaó mennyiségét mindig elveszem a lisztből. 8 perc a sütésre nem elég, nálam min. 20, de inkább 30 percig sül. Ennyi mennyiség most nem kell, fele a sütés után mehet a fagyasztóba. Jelzem, eme piskóta helyett bármi felhasználható: kész piskótalap, babapiskóta, zabkeksz, háztartási keksz, de a bloggerek mézeskalácsot is szívesen használnak. A puhulási időt utóbbiaknál vegyük figyelembe.
 A gyümölcsöket egy lábosban tűzre tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, lassan főzzük, de nem sokáig. Amint látjuk, hogy elkezd bugyogni, máris hozzáadjuk a decinyi vízben feloldott keményítőt. Egyet-kettőt rottyantunk rajta és már kész is. Félretesszük hűlni. (Keményítő nélkül is működik, tovább kell főzni, hogy picit besűrűsödjön.)
 A fehér csokoládét mikróban/gőz felett olvasztjuk, majd picit hűlni hagyjuk. A tejszínt habbá verjük, hozzákeverjük a mascarpone-t, végül a fehér csokit. Vegyítjük mindezt.
 Jöhet a rétegezés. A poharak aljára piskótát tépkedünk/vágunk, kinek mi tetszik. Erre jön a gyümölcsszósz, majd a  fehér csokis krém. Majd újra  piskóta, szósz, krém következik, míg el nem fogy. Étcsokival koronázzuk meg desszertünket, csorgatjuk, reszelhetjük, darabolhatjuk is rá. Én törtem, vékony étcsokoládés lapjaim voltak fehér csokival mintázva.
 Hűtőbe vele! Leírni tovább tartott, mint elkészíteni. Ez egy ilyen műfaj, úgyhogy hajrá!

2013. január 11., péntek

Csokis habcsóktorta

 Ó, jaj! Loptam. Megint. Amint megláttam Dolce Vita blogján, elraktároztam a fejemben, s őrizgettem a képet. Majdnem 1 évet ültem rajta. Fene tudja, miért vártam vele ennyit. Tény, hogy a Szilveszterhez és az Újévhez igazán méltó süti lett. Gyakorolnom kell még ezt a "pavlovásdit" (tudom, hogy ez konkrétan nem az, de olyasmi, no!), messze elmarad az eredetitől. A lapokat úgy kellett leimádkoznom a sütőpapírról, egy kárba is veszett. A lényeg, hogy nagyon finom. Éééés, van benne CSOKIII !!!!!!!


Csokoládés habcsóktorta
(majdnem dupla adag, kicsit bele is nyúltam a receptbe)

6 tojásfehérje (4 a fagyasztóból bújt elő)
30 dkg kristálycukor
10 dkg durvára őrölt mogyoró

20 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
2 dl tejszín

A sütőt előmelegítjük 150 fokon. Egy nagy tálat kikentem ecettel. (A hozzászólásokban írta valaki. Citromlé is jó! ) Beleöntjük a fehérjéket és a legmagasabb fokozaton habbá verjük a mixerrel. Akkor adtam hozzá a cukrot, mikor jó kemény volt már a tojáshab. Tovább dolgoztattam a gépet. Fényes, kemény habot kell kapnunk. Lazán belekeverjük a mogyorót, amiből keveset hagyunk a tetejére is. Négy kör alakú formát rajzolunk vele az olajjal/vajjal kikent sütőpapírra. Az egyikre rászórjuk a meghagyott mogyit. Miután betoltuk a tepsit, vegyük vissza a hőt 110 fokra. 60 perc, s kész lesz. (Egy nagy tepsin ebből a mennyiségből 2 kört lehet sütni. Külön süssük, meg ne próbáljuk egyszerre két tepsin, légkeverésnél! Lehet találgatni, mire föl az intés...)
A krémhez  a csokoládét, tejszínt és vajat összeolvasztjuk, ki gőz fölött, ki mikróban. Félretesszük kicsit hűlni. Miután a habcsóklapok is kihűltek (vagy meghűltek, ahogy lánykám mondja:) ), megkenjük a krémmel. Egy újabb kör hűtő ( igazság szerint terasz) után fogyasztottuk. Édes, nagyon, de ennyi belefér. Mindhármunknak nagyon ízlett, remélem a vendégeknek is.



2013. január 1., kedd

Jó évet, Drágáim!

 A karácsonyi jókívánságokat kihagytam, cserébe kívánok most Mindenkinek nagyon-nagyon boldogságos évet!!!!!!!!!!!
 Üres kézzel nem jövök, még szép, álljon hát itt egy finom vacsorának a linkje. Karácsony előtt ettük, a maradék reggelire is nagyon jó: http://kiflieslevendula.blogspot.sk/2012/03/kozossegi-kenyer.html
 Gyors vacsi lévén üveges gombával készítettem, 2 üveg kellett hozzá. Vöröshagymán pároltam meg, az újhagymát teljesen kihagytam. Olívaolajat használtam a vaj/margarin helyett, a csemegekenyeret is azzal kentem le. Nagyon ízlett!